GEV yönetim kurulu üyesi Selda Toprak

Bize biraz kendinizde bahseder misiniz?
Asıl mesleğim Peyzaj Mimarlığı. Özellikle Adana’da bu mesleğin ilklerinden biriyim.23 yıl aktif olarak çoğunlukla belediyeler ve valilikte kısmen de özel sektörde çalıştım. 6 yıl önce de kamudan emekli oldum.

Güney Eğitim Vakfı’nda ne zamandan beri görev almaktasınız?
Güney Eğitim Vakfı’na 2010 yılında benden önceki Kadınlar Kolu Başkanı Gülseren Noyaner’in bu görevi bana devretmesi ile başladım.

Kadın Kolları ne zaman oluşturuldu?
Kadınlar Kolu vakfın en eski koludur. 1994 yılında vakıf üçü kurucu toplam yetmiş yedi üye ile kurulduktan kısa bir süre sonra, Kadınlar Kolu tamamen gönüllülerden oluşan hanımefendilerin; öğrencilerin eğitimine katkıda bulunmak, burs sayısını arttırabilmek amacıyla hareket etmiştir. Evlerinde el işi ürünler yaparak çalışmalara başlayan gönüllülerimizin verdiği emek ve özveri çok büyüktür..

Kadın Kolları’nda yapılan etkinliklerden bahsedebilir misiniz?
Kadınlar Kolu, vakfın lokomotifi görevi gören ve en aktif koludur. Yılın 10 ayı faaliyet içerisindedir. Sezon Eylül ayında hanımlar için kahvaltı ile başlar daha sonra tiyatro ve sinema etkinlikleri bazen konser organizasyonları, günübirlik ve yatılı geziler, sağlık, kadın, kişisel gelişim veya gündemde olan konularla ilgili konferans, söyleşi ve bilgilendirme toplantıları, sosyal sorumluluk projeleri, ulusal karnavallara vakıf adına katılım, panayır gibi etkinlikleri gerçekleştirir. Bu etkinliklerde yaklaşık 30 gönüllü bayan büyük bir özveri ile yıl boyunca çalışır.
Güney Eğitim Vakfı’nda başka hangi kollar mevcut? Bu kollarla çalışmalarınızı birlikte mi yürütüyorsunuz?
Güney Eğitim vakfında Kadınlar Kolunun dışında Mezunlar Kolu, Gençlik kolu da aktif olarak çalışmalar yapar. Her kolun kendi içerisinde bir yönetim birimi vardır. Onlar da yıl içerisinde belli dönemlerde etkinlik yapar. Bunların bir kısmı birlikte bazen de bağımsız olarak yapılır. Ama sonuçta vakfın bünyesinde yapılan her faaliyette birbirinden haberdar ve iletişim içinde bir yapı vardır.
Kadın Kolları’nda gönüllü çalışmak için belirli kriterleriniz var mı?
Öncelikli olarak, ekip ruhuna sahip, dayanışmacı, grup çalışmalarında özverili, vakfa katkı koyabilecek, vakfı toplumda temsil edebilecek gönüllü kişiler olması gerekir. Ekibe uyum sağlamak, aynı ortak dil olan çocuklarımızı anlamak, onların birer ablası olabilmek çok önemli. Ben vakıf için “ikinci ailem “ derim. Gerçekten bu duyguyu hissedebilmek çok önemlidir.

Adana ve çevresinde çok vakıf var. Siz neden Güney Eğitim Vakfı’nı tercih ettiniz ?
Harcadığınız zamanın ve verdiğiniz emeğin tam olarak yerine gitmesi çok önemlidir.
Vakıfta en önemli amaç gençlerimiz ve onların geleceği için az da olsa katkı koymak, bir ışık tutmak.
İşte Güney Eğitim Vakfı bu amaçlara çok güzel cevap veren bir kurum. Yani benim için doğru adres. Bu yüzden buradayım.

Kadın Kolları Güney Eğitim Vakfı’nın temeli gibi görülüyor. Siz bunun hakkında ne düşünüyorsunuz?
Kesinlikle vakfın lokomotifidir. En büyük destektir. En aktifi ve en üretkenidir. Tabii ki vakıf her bileşeni ile güçlüdür. Yönetim kurulu, üyeleri, maddi manevi destekçileri, öğrencileri ve mezunları ile çok büyük bir ailedir. Ama Kadınlar Kolu” kanatsız meleklerin” rolü çoktur.

Bir vakıfta kadın olmanın zorlukları var mıdır?
Vakıfta kadın olmanın zorluğunun olduğunu düşünmüyorum. Tam tersine kadın olmak veya kadının olması işleyen mekanizmaya kolaylık sağlar. Kadınların ikna yeteneği yüksektir. Çok farklı işleri bir arada yapabilme, organize etme yeteneğine sahiptirler. Bu da kurumlar için avantajdır.

Eşiniz de sizin gibi Güney Eğitim Vakfı’nda yönetimde görev alıyor. Bir arada çalışmanızın zorlukları ve güzellikleri nelerdir?
Eşim vakıfta 10 yıl aktif çalıştı. 4 yıl boyunca da başkanlık yaptı. Benim de Kadınlar Kolu Başkanı olarak çalışmam zorluk değil kolaylık getirdi. En güzeli mesai veya saat sorunu yoktu. Evde de çalışmalarımız devam ederdi. 7-24 aktif bir tempo. İkimiz de zaman konusunda birbirimizi sıkmadık. Çünkü sorumluluğumuzun farkındaydık, evde çocuklar da alıştılar bu tempoya. Üstelik çocuklarımın okul aile birliği ve sınıf anneliği görevlerim de vardı.

Kadın Kollarının gelecek için planları var mı?
Kadınlar Kolu olarak şu anda kendi vakıf faaliyetleri için ürün yelpazemiz var. Ama ileride çok daha geniş kitlelere sipariş veya marka olarak kendimizi göstermeyi istiyoruz. Örneğin özel günler; doğum, düğün, kutlamalarda hem farklı tasarımlar yapmak, hem de siparişler almak bilinirliliğimizi arttıracaktır.
Şu anda mevcut imkanlar ve bütçelerle ortaya koyduğumuz çok güzel ürünlere daha profesyonel yaklaşımlar sağlamak hedefimiz olacaktır. Bu da burs vereceğimiz öğrenci sayısını arttıracaktır.

 

Güney Eğitim Vakfı şu anda kaç öğrenciye burs veriyor?
Vakfımız bu dönem 451 öğrenciye burs veriyor.

Vakfın gelirleri nelerdir? Öğrenci bursları nasıl karşılanıyor?
Vakfımız Kadınlar Kolu faaliyetlerinden elde edilen gelir dışında üyelerimizin ve hayırseverlerimizin bağışları, çelenk ve pano siparişlerimizden gelen gelir, vakfımıza ait gayrimenkul kira geliri ile karşılanıyor.

Vakfın, mezun olan ve şu anda öğrenim gören öğrencilerinizden istekleri var mı?
Söylediğim gibi bizler gönüllü olarak işimizden, evimizden, çocuklarımızdan, mesailerimizden alarak bu işi yapıyoruz.
En büyük isteğimiz öğrencilerimizin bizlerle iletişim içinde olmaları, yapılan etkinliklere katılmaları, birbirleri ile iletişim içinde olmaları, aidiyet duygularını canlı tutmaları. İlerde atılacakları meslekleri konusunda da üyelerimizden destek almak en büyük şanslarıdır. Bunu unutmamalılar. Mezunlarımız işe girip kendi ayakları üzerinde durduklarında vakfı unutmamalı. Sadece maddi anlamda değil manevi anlamda da destek olmalıdır. Şu anda bizlerin bulunduğu yönetim kurulu görevinde ilerde onların yer alması en büyük isteğimiz. Bu dönem çok sevindirici bir ilk yaşıyoruz. Vakıf mezun bursiyerlerimizden üç kişi yönetim kurulu üyesi olarak bizlerle beraber çalışıyorlar. Önümüzdeki dönemlerde bunun artarak devam etmesini yürekten istiyoruz.

Bu yazı 24 Mayıs 2017 tarihinde kategorisinde yayınlandı.

ERAL OKULLARI (Çukurova Kampüs)
Adres: Huzurevleri Mah. 77123 Sk. No:3 01360 Çukurova Adana, Türkiye

ERAL MİNİ ANAOKULU
Adres: Güzelyalı Mah. 81128 Sk. No:4 01170 Çukurova Adana, Türkiye

ERAL İLKOKUL & ORTAOKUL
Adres: Güzelyalı Mah. 81107 Sk. No:3/1 01170 Çukurova Adana, Türkiye 

ERAL ANADOLU – FEN LİSESİ
Adres: Güzelyalı Mah 81108 Sk. No:16 01170 Çukurova Adana, Türkiye

444 3725
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram