JİMNASTİK NEDİR? BRANŞLARI NELERDİR?

Dünyada kadınlarda ve erkeklerde birçok farklı branşı olan ve olimpiyatlarda da kendine yer bulan estetik ve oldukça zarif bir spor branşıdır. Sporcuların küçük yaşlarda başladıkları jimnastik antrenmanları ile esneklik, fiziksel olarak güçlenme çok daha atletik bir yapı sağlamaktadır. Hareketlerin müzik ile uyumu, sporcuların denge ve güç ve estetik performansları her yaştaki insanı etkilemektedir. Ülkemizde jimnastiğin sevilmesi ve gün geçtikçe yayılması elde edilen başarılar ile daha da öne çıkmaktadır. Jimnastik yaparak çocuklar hareket ihtiyaçlarını bir program dahilinde gerçekleştirirken, aynı zamanda spora özgü hareket becerilerini de oluşturma ve geliştirme imkanına sahip olurken, kendini daha iyi ifade edebilme, sosyalleşme arkadaş çevresinde hemen fark edilme, öz güven, analitik düşünme becerisi ile kendi akranları arasında bir adım önde olurlar.

Genel anlamda jimnastiğin kısaca tanımından bahsettikten sonra pek bilinmeyen kendi alt dallarından bahsetmek gerekir. Peki, bunlar nelerdir?

Artistik Jimnastik Kadınlar, Artistik Jimnastik Erkekler, Aerobik, Parkur, Pilates, Step, Step Aerobik, Jimnastik Balesi, Ems. Sis. Egz, Genel Jimnastik Hareket Eğitimi.

Her bir branşın kendine has aleti ve hareketleri vardır. Biz Beden Eğitimi öğretmenleri olarak okulumuzda her yaş ve sınıf kategorisinde temel jimnastik hareketlerimizi uygulamaktayız. Psikomotor, kas ve denge becerilerini geliştirmek için küçük yaşta yapılacak en temel spor dalıdır. Her çocuğumuzu mutlaka ilk iki yıl bu branşta hazırlayıp sonra yetenekleri doğrultusunda farklı branşlara yönlendiriyoruz. Yeteneğini ve kabiliyetini gördüğümüz öğrencilerimizi profesyonel antrenmanlar uygulayarak yarışmalara hazırlıyoruz. Yurt içi ve yurt dışında okulumuzu temsil eden ve şampiyonlukları olan pek çok öğrencimiz bulunmaktadır.

Jimnastik branşının hangi dalı olursa olsun çocukların beceri gelişiminin yanında bilişsel, sosyal, duygusal gelişimine önemli katkılar sağladığı aşikârdır.

Her Çocuğun farklı yeteneği vardır, keşfedilmeye ve yönlendirilmeye İhtiyacı Vardır!

Sağlıkla kalın, sevgiyle kalın.

Selma ÇİFTÇİ

Artistik Ve Aerobik Cimnastik Antrenörü Ve Milli Hakem

Beden Eğitimi Ve Spor Öğretmeni

Bu yazı 26 Aralık 2023 tarihinde kategorisinde yayınlandı.