ÇOCUKLAR İÇİN YAPBOZ

Yapboz küçük parçaların birleştirilerek büyük ve anlamlı bir bütün oluşturma mantığıdır. Hayat da bir yapboz değil mi? Sonuca ulaşmak için parçaları birleştirmemiz gerekmiyor mu?

Sonuca ulaşmak için özel bir çaba ve dikkat gerekiyor. Biz o parçalarla bütün oluyoruz. O parçalar bizi zorluyor, belki de sonuca ulaşamıyoruz ama bu yolda harcadığımız bütün zorluklar bizi en güzeline yönlendiriyor.

Peki, yapboz oyuncaklar neden çocuklar için ilk sıralarda yer alıyor? Çünkü çocuklara dikkatini toparlamayı ve odaklanmayı öğretiyor. Odaklanma çocuklarda birçok gelişmenin önünü açıyor. Çocuklar kadar yetişkinlerin de ilgisini çekip eğlenmesini sağlayan yapbozun birçok gelişimine katkısı vardır. Yapboz yapmanın çocuklar için yararlarını öğrendikçe bu oyunun neden ilk sıralarda yer aldığını anlayacaksın.

-Çocukların görsel hafızasını geliştirir. Şekil zemin ve desen algısı gerektiren yapboz, parçadan bütüne gitme özelliğiyle bu algıyı geliştirir.

-Dikkat eksikliğini giderir. Küçük ve karışık parçaları birleştirmek ve doğru yere yerleştirmek fazlasıyla dikkat gerektirir. Bu nedenle yapbozu birleştirmek çocukların dikkatlerini maksimum seviyeye çıkarır.

-Problem çözme yeteneğine katkı sağlar. Yapboz yaparken çocukların çözüme ulaşmak için ortaya koydukları çaba zihinlerinin gelişmesini sağlar.

-Özgüven duygusu kazandırır. Yapboz yapmak, sabır ve dikkat gerektirir. Sabırla parçaları birleştiren çocuğun sonuca ulaşması onda hem sevinç hem de başarı duygusunu beraberinde getirir.

-Fiziksel gelişimine katkı sağlar. Yapbozu tamamlama aşamasında çocuk küçük kaslarını kullanır. Küçük parçaları tekrarla yapması kaslarını kuvvetlendirir ve davranışın pekişmesine yardımcı olur.

Şifa GENÇER

Anaokul Sınıf Öğretmeni

Bu yazı 4 Aralık 2023 tarihinde kategorisinde yayınlandı.