PSİKOLOJİK SAĞLAMLIKLA YAŞAMIN ANLAMINI KEŞFETMEK

PSİKOLOJİK SAĞLAMLIKLA YAŞAMIN ANLAMINI KEŞFETMEK

Psikolojik sağlamlık, çok zor koşullara rağmen kişinin bu olumsuz koşulların üstesinden başarıyla gelebilme ve uyum sağlayabilme yeteneği anlamına gelir (Öz ve Yılmaz, 2009).

Ülkemizde son yıllarda yaşanan pandemi ve doğal afetler gibi zorlu yaşam koşulları ile karşılaşmış olsak da yaşanan bu risk durumlarından psikolojik sağlamlığımızı koruyarak çıkmış olmak bizi daha da güçlendirmiştir. Psikolojik sağlamlık gücü yüksek olan bireyler, yaşamın zor ve acı duygularını kabul ederek bu duygularla birlikte iyileşme yönünde kendilerine yol açarlar. Tecrübelerinden güçlenerek, çözümler üreterek çıkmayı başarırlar. Risk durumları onları daha da sağlamlaştırır.

Viktor Frankl'ın "İnsanın Anlam Arayışı" kitabındaki kendi yaşam deneyimini anlattığı karakter psikolojik sağlamlığa ilham verici bir kitaptır kuşkusuz. Viktor Frankl, Auschwitz ve diğer toplama kamplarında yaşadığı zorlu deneyimlere dayanarak insanların yaşamın anlamını bulma yeteneğini vurgulayan bir karakter olarak öne çıkıyor. Kitabında, zorlu koşullar altında bile insanların içsel güçlerini bulma ve psikolojik sağlamlık geliştirme süreçlerini anlatıyor. Bu karakter, kişinin içsel dayanıklılığını ve yaşamın anlamını keşfetme yolculuğuyla ilgili önemli öğretiler sunuyor.

Psikolojik sağlamlıkla ilgili yapılan çalışmalarda, psikolojik sağlamlık düzeyleri yüksek bireylerin karşılaştıkları şiddet, hastalık, kayıp ve daha pek çok stresli yaşam olayıyla daha başarılı bir biçimde mücadele ettikleri saptanmıştır.Bu bireylerin aynı zamanda etkili problem çözme yeteneği ve kişiler arası iletişim becerileri gibi olumlu özelliklere sahip oldukları gözlenmiştir.

UNİCEF’in Psikolojik Sağlamlık İnşa Programları psikolojik sağlamlığın geliştirilebilir, öğrenilebilir beceriler bütünü olduğunu öne sürmektedir. Hiç kimse doğuştan psikolojik sağlamlıkla doğmaz. Önemli olan, yaşam tecrübeleri kazanırken bu sağlamlığı edinmektir. Psikolojik sağlamlığın gelişimine yardımcı olan içsel ve dışsal koruyucu faktörler desteklenebilir ve geliştirilebilir. Psikolojik sağlamlığı kendinize yakın hissettiğiniz insanlardan destek ve yardım alarak, geleceğe dair olumlu bir bakış açısına sahip olarak, bedeninize ve ruhunuza iyi gelen şeyleri yaparak arttırabilirsiniz.

Eminim, birçoğunuz “Hayat Güzeldir” filmini izlemiştir. Baş karakter Guido, oğluna kamptaki her şeyin bir oyun olduğunu ve sonunda kazanacaklarını söyler. Umudun insanların zorlukları aşmasına yardımcı olabileceğini vurgular. Umut, psikolojik dayanıklılığın temel taşlarından biridir. Mizah, sevgi, umut, anı yaşama ve insanlık gibi temalar, insanların olumsuzluklar karşısında güçlü ve dayanıklı kalmasına yardımcı olabilir. Bu film, insanın içsel gücünü ve iyiliğini hatırlatırken psikolojik sağlığımızı destekleyen önemli değerleri vurgular.

Biz Eral ailesi olarak öğrencilerimizin psikolojik sağlamlıklarını en önemli önceliğimiz olarak görüyor, sadece akademik başarılarına değil, aynı zamanda duygusal ve sosyal gelişimlerine de büyük bir önem atfediyoruz. Bizler, onlarla bağ kurarak zorlayıcı yaşam olayları ile baş ederken yalnız olmadıklarını, her şeye rağmen onların yanında, onlara inanan ve değerli olduklarını hissettiren insanların var olduğu gerçeğini hatırlatıyoruz. Duygularınızı gören ve sizi destekleyebilen şefkatli insanlarla bağlarınızı geliştirmeniz dileğiyle.

Hilal KOÇ

Rehber Öğretmen Bölüm Başkanı

Bu yazı 13 Kasım 2023 tarihinde kategorisinde yayınlandı.
Sonraki Yazı

ERAL OKULLARI (Çukurova Kampüs)
Adres: Huzurevleri Mah. 77123 Sk. No:3 01360 Çukurova Adana, Türkiye

ERAL MİNİ ANAOKULU
Adres: Güzelyalı Mah. 81128 Sk. No:4 01170 Çukurova Adana, Türkiye

ERAL İLKOKUL & ORTAOKUL
Adres: Güzelyalı Mah. 81107 Sk. No:3/1 01170 Çukurova Adana, Türkiye 

ERAL ANADOLU – FEN LİSESİ
Adres: Güzelyalı Mah 81108 Sk. No:16 01170 Çukurova Adana, Türkiye

444 3725
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram