Müzikle Bir Bütünüz

Müzik, en genel tanımı ile sesin biçim ve anlamlı titreşimler kazanmış hâlidir. Başka bir deyişle de müzik, sesin ve sessizliğin belirli bir zaman aralığında ifade edildiği sanatsal bir formdur.

Müziğin tarihçesinden ve gelişiminden bahsedecek olursak, müzik en eski sanat dallarından biridir. Tarih öncesi devirlerde kuşların ötüşünden, suların şırıltısından, yağmurun sesinden, rüzgarın ve kıyıya vuran dalgaların uğultusundan esinlenen ilk insanlar, içi boş bir kütüğe deri geçirip vurarak, hayvan bağırsaklarından yapılan ipleri çekerek, boynuz, kemik ya da odundan boruları üfleyerek doğadaki sesleri taklit etmeye başladılar. Başlangıçta işaret vermek amacıyla kullandıkları bu sesleri sonraları hoşlarına gidecek biçimde düzenleyerek kendi ilkel müziklerini yarattılar. Eski zamanlardan beri müziğin dinsel törenlerde önemli bir yeri oldu. Günümüze ulaşabilen en eski müzik yazmaları Hindistan'da 3.000 yıl öncesinden kalma Veda İlahileri’dir.

Yapılan araştırmalar sonucunda müziğin insan üzerindeki etkileri neler olmuştur? Biraz da bunlardan bahsedeyim: Müzik dinlerken, beyne giden kan ve oksijen miktarında artış olduğu için uyarıcı ve harekete geçirici etkisi var. Kalp atışlarını ve metabolizmayı doğrudan etkiler. İdmanlarda tempolu ve ağır müziğin etkileri farklı sonuçlar doğurmuştur.

Müzik ilham verir, duyguları harekete geçirir ve yaratıcılığı artırır.

Müzik matematikseldir, karmaşık fikirlerin kolay çözülmesini sağlar.

Etkili öğrenmenin temel unsuru olan beynin, sağ ve sol yarım kürelerinin denge içinde çalışmasını sağlar.

Belirli müzik türleri, huzur veren endorfin hormonunun salgılanmasını ve sakinliği arttırır.

Kas gerilimini azaltır, beden hareketlerini ve koordinasyonu geliştirir.

Beynin fiziksel dünyayı algılama, zihinde canlandırma ve nesneler arasındaki farklılıkları ayırt edebilme yeteneğini geliştirir. Müzik insanlarla, hayvanlarla, doğayla ve evrenle bir bütündür. Bu bütünselliğin içinde dengede kalmamızı sağlayan en önemli faktörlerden biridir.

Kan akışımızdaki ritim, kitap sayfalarını çevirirken çıkan sesin uyumu, sabah uyandığımızda duyduğumuz kuş cıvıltısı, piknikte çıtırdayan közün sesi, tencerede kaynayan yemeğin fokurdaması ve tüm hayatın tınısı ile müzikle bir bütünüz.

Müziğin akışında olan bir hayatın içinde sevgiyle kalın.

Onur Sancak

Bu yazı 16 Mart 2020 tarihinde kategorisinde yayınlandı.

ERAL OKULLARI (Çukurova Kampüs)
Adres: Huzurevleri Mah. 77123 Sk. No:3 01360 Çukurova Adana, Türkiye

ERAL MİNİ ANAOKULU
Adres: Güzelyalı Mah. 81128 Sk. No:4 01170 Çukurova Adana, Türkiye

ERAL İLKOKUL & ORTAOKUL
Adres: Güzelyalı Mah. 81107 Sk. No:3/1 01170 Çukurova Adana, Türkiye 

ERAL ANADOLU – FEN LİSESİ
Adres: Güzelyalı Mah 81108 Sk. No:16 01170 Çukurova Adana, Türkiye

444 3725
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram