Yabancı Dil Öğrenmede Kolaylaştırıcı Teknikler

Yabancı dil öğrenmek isteyen herkesin bitmek bilmeyen ortak soru ve cümleleri; ‘’Keşke bir yabancı dil öğrenebilsem?’’, “Neden bu dili öğrenemiyorum?’’, ‘’ Anlıyorum, ama konuşamıyorum.’’, ‘’Yabancı dil kursuna gittim, hatta özel ders aldım ama yabancı dilim bir türlü ilerlemiyor” ya da  “Yeterince pratik yapamıyorum.’’

Aslında her şey bir yabancı dili sadece sınıf içerisinde anlatılan bir ders, belirlenmiş bir kitabın takip edilmesi, satın alınan bir dil bilgisi kitabının tamamlanmaya çalışılması olarak görmeden, bir dili çok kısa bir sürede akıcı ve profesyonel bir seviyede hayatımıza katamayacağımız gibi gerçekleri kabullenerek başlamalıdır.

Sevindirici haber ise tüm dil bilimcilere göre herhangi bir yabancı dilde karşımızdaki bireyi temel olarak anlayabiliyor ve ona hedef dilde basit bir şekilde kendimizi ifade edebiliyorsak o dili konuşmaya ya da öğrenmeye başladığımızdan bahsedebiliriz. Bunların yanı sıra artık dünyada aksan ve telaffuz gibi ince ayarlara takılma dönemi ‘’Communicative Approach’’ yani iletişimsel yaklaşımın dil öğrenmede dünyamıza girmesi ile sona erdi. Artık dil öğrenimi daha önem kazanan aktif ve akıcı bir şekilde iletişim kurabilme yani konuşabilmek üzerine inşa edildi.

Literatürde bir dil konuşabiliyorsanız normal bir insansınız. Eğer iki dil konuşabiliyorsanız “bilingual”sınız. Eğer üç dil konuşabiliyorsanız “trilingual”, dört dil konuşabiliyorsanız “quadrolingual”sınız. 10, 20, 30 dil konuşabiliyorsanız? Cevap Yunanca orjinli ve kabaca çok dilli anlamına gelen “polyglot” Teknik olarak 6 dilden fazlasını konuşabilenlere “polygot”, 12 dil ve üstü konuşabilenler için “hiper-polyglot” adlandırılması yapılmıştır.

Peki, bir polyglot ya da hiper-polyglot olamasak da en azından bir yabancı dili hayatımıza kısa, basit ama etkili bir şekilde nasıl katabiliriz?

Hep birlikte maddeler halinde bakalım:

1. Tüm teknolojik cihazlarınızı öğrenmek istediğiniz dile çevirerek başlayabilirsiniz. Günlük hayatımızda teknoloji çağı ile birlikte birçok cihaz kullanıyoruz. Bu cihazlarımızı öğrenmek istediğimiz hedef dilde kullanmaya başlamak birçok yeni kelime ve terimi öğrenmeye başlamak anlamına geliyor. Yabancı dilinizi öğrenirken ne kadar çok zamanınızı o dil ile geçirirseniz öğrenmeniz o kadar hızlı ve kolay olacaktır. Özellikle iPhone kullanıcıları Siri uygulamasını öğrenmek istedikleri dil ayarlarına da çevirerek de kendilerine dil öğrenme konusunda yardımcı olabilirler.
  2. Yabancı dizi ve filmleri altyazılı izleyin. Hepimizin hoşlandığı bir film türü ya da dizi serisi mutlaka vardır. Hedef dilde izlediğiniz dizi ve filmleri altyazılı olarak izlemek sizin dili hızlı bir şekilde öğrenmenize fayda sağlayacaktır. Her dili besleyen bir kültür ögesi vardır. Bir dil ile birlikte o dilin kültürünü ve o dilde sıkça kullanılan ifadeleri hızlıca öğrenebiliriz.
  3. Youtube videolarından amaçlı bir şekilde faydalanma zamanı geldi. Youtube videoları hızlı bir şekilde bir dile hâkim olmanızı sağlayacaktır. Anlayabileceğiniz şekilde anlatımı kolay bir kanal bulabilirsiniz. Her hedef dilde fenomen haline gelen kanallar sizin eğlenerek o dilde zaman geçirmenize fırsat sağlayacaktır.
  4. Sevdiğiniz şarkıların sözlerini indirebilir, müziği ile birlikte dinleyebilir ya da söyleyebilirsiniz. İlk etapta kolay ve anlaşılabilir şarkılara odaklanarak hedef dilde birçok yapı ve kelime bilgisini eğlenceli bir şekilde öğrenebilirsiniz.
  5. Renkli yapıştırıcılarınızı çıkartmanın zamanı geldi. Öğrenmek istediğiniz dilde masanın karşılığını renkli kâğıdınıza yazın, masanıza yapıştırın. Kapınıza, yatağınıza, dolabınıza, masanızın üzerindeki aksesuarlara, mutfağınızdaki buzdolabına derken bir evde tüm eşyalarınızın öğrenmek istediğiniz dilde karşılığını öğrenmeniz an meselesi olacaktır. Oldukça eğlenceli ve öğretici bu süreci deneyimledikten sonra yabancı dil öğrenmenin ne kadar kolay olduğunu fark edeceksiniz.
  6. Hayatımızın vazgeçilmezi sosyal medyadan faydalanma zamanı. Artık hayatımızın kaçınılmaz bir şekilde büyük bir bölümünü kapsayan sosyal medyada hedef dilde yer alan ilginç kanallara üye olabilirsiniz. Hatta hedef dilde ortak ilgi alanlarınızı paylaştığınız arkadaşlar edinerek pratik yapmaya başlayabilirsiniz.
  7. Kelime günlüğü oluşturmak. Bir kelime günlüğü oluşturarak öğrendiğimiz her yeni kelime ve ifadeler ile basit ama anlamlı cümleler kurmaya çalışmak hedef dilde pratik yapmamızı ve kendimizi daha hızlı ifade etmemizi sağlayacaktır.
  8. Okumak, okumak ve okumak. Hedef dilde okuma yapmadan bir dili öğrenmeye çalışmak beynimize birisinin bir çip takarak öğretmesi beklentisine girmek ile aynı şey. Günümüzde öğrenmek istediğimiz hedef dilde seviyemize uygun klasikler ve hikâye kitapları bulmak oldukça kolay. Bilmediğimiz her kelimeye bakmadan ve bazı anlamları cümleden çıkartarak okumak oldukça faydalı olacaktır.
  9. Sanal bir eğitmen edinebilirsiniz. Teknoloji çağı ile birlikte artık birçok sanal eğitmen sitesine abone olarak ve öğrenmek istediğiniz dildeki eğitmenleri seçerek kendinize belirli saatler ayırarak ana dili öğrenmek istediğiniz dil olan yabancı eğitmenlerle ücret karşılığı pratik yapabilirsiniz.
  10. Hobilerinizi öğrenmek istediğiniz dil ile birleştirme zamanı. Yeni öğrendiğiniz dili hobilerinizin bir parçası yapın. Yemek yapmayı seviyorsanız, haftada bir kez internetten o dilde yazılmış bir tarif bulun. Bu sayede yeni ve farklı alanda kelimeler öğrenmiş olacaksınız. Futbol maçı izlemeyi seviyorsanız, maçları o dilin konuşulduğu ülke kanalından izleyin.

Özgür Özkan

Bu yazı 23 Mart 2020 tarihinde kategorisinde yayınlandı.