Hangi Penceredesin?

Yaşam çok pencereli bir oda olsa hangi pencereden bakmayı isterdiniz hiç düşündünüz mü?

Biraz hayal edelim isterseniz. 4 pencereli bir boş odada sadece siz varsınız. Hangi pencereyi açardınız?

Manzarası güzel, deniz kokusunun buram buram geldiği, kuş cıvıltılarının, birbirimizi görmekten keyif aldığımız sevdiklerimizin olduğu büyük geniş pencereyi mi ya da bizim görebildiğimiz ama dışarıdan varlığımızın görülmediği puslu pencereyi mi? Yoksa dışarıdan net görüldüğümüz, fakat bizim göremediğimiz kör pencereyi mi? Belki de içinde, dışında ne olduğunu bilmediğimiz kilitli pencereyi…

İlk pencereyi diyorsunuz gibi hissediyorum. Kartların açık oynandığı anladığımız ve anlaşıldığımız bir pencerede olmayı kim istemez ki? Johari Penceresi kuramı tam da bunun için yapılmış bir çalışma. Hayata hangi pencereden baktığımızı gösteren bu kuram, farkındalıklarımızı keşfetmemizde bize yardımcı oluyor.

Açık Alan: Kişinin kendi tarafından da başkaları tarafından da bilinen alandır. Bu alanda insanlar hayallerini, korkularını, üzüntülerini, mutluluklarını dış çevreyle rahatlıkla paylaşabilirler. İletişime açık, duygusal zekası gelişmiş, kendini tanıyan bireylerin açık alanları geniştir diyebiliriz.

Kör Alan: Bu alan bireyin bilmediği aslında daha açık ifadeyle kendine kör olduğu alandır.  Hani deriz ya çuvaldızı kendine hiç batırmıyor. Aslında çok kez çevresi tarafından uyarılmıştır ama hala farkında değildir ya da kabul etmiyordur. Kör alanın genişliği iletişim kazalarının en çok görüldüğü kişilerde görülür.

Saklı Alan: Gizli alan olarak da ifade edilen bu alan bireyin kendisinin bildiği fakat çevresinin bilmediği, bilinçli olarak sakladığı özel alandır.  Sırlarımızın, iniş çıkışlarımızın, karmaşık duygularımızın mutluluk ya da mutsuzluklarımızın dışa yansımasının olmadığı bu alan aslında eleştirilmekten korktuğumuz alandır.

Bilinmeyen Alan: Bu alan tamamen saklı kalmış hem bireyin hem de çevresinin bilmediği alandır. Ortaya çıktığında, İnsanın kendini keşfettiği,” vay vay sen de ne cevherler varmış” dedirteceği gibi “içinden canavar çıktı” gibi ürkütücü ifadeleri içine alabilecek bir alandır.

Sağlıklı iletişimin olması için, Johari Penceresi’nde yer alan “açık alan”ın geniş,”Kör alan ve bilinmeyen alanın" daraltılması gerekmektedir. İsteklerimizin net, duygularımızın açık, sözlerimizin özenli, eleştirilerimizin yapıcı, anlamak için dinlediğimiz bir iletişim sürecinde geliştirmemiz gereken en önemli alan Açık Alan’dır.

İçsel bir yolculuk için minik bir araştırma yapmaya ne dersiniz?

Sevgiyle kalın.

Bu yazı 3 Ocak 2022 tarihinde kategorisinde yayınlandı.

ERAL OKULLARI (Çukurova Kampüs)
Adres: Huzurevleri Mah. 77123 Sk. No:3 01360 Çukurova Adana, Türkiye

ERAL MİNİ ANAOKULU
Adres: Güzelyalı Mah. 81128 Sk. No:4 01170 Çukurova Adana, Türkiye

ERAL İLKOKUL & ORTAOKUL
Adres: Güzelyalı Mah. 81107 Sk. No:3/1 01170 Çukurova Adana, Türkiye 

ERAL ANADOLU – FEN LİSESİ
Adres: Güzelyalı Mah 81108 Sk. No:16 01170 Çukurova Adana, Türkiye

444 3725
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram