Geleceği Kodlamak İçin

“Çağın Hastalığı, Sosyal Medya Bağımlılığı” cümlesini eminin çok sık okuyorsunuzdur. Sosyal medya bağımlılığının her yaştan insanın ailesiyle bağlarını bozduğunu, arkadaşlık ilişkilerini zayıflattığını, ruhsal ve fiziksel rahatsızlıklara yol açtığını biliyor ve yaşıyoruz.

Toplumları bir virüs gibi kasıp kavuran bu “hastalığın” çocuklara olumsuz sirayeti, tüm ebeveynlerin acil önlem almasını zorunlu kılmaktadır.

Çevrim içi oyun bağımlılığı, Dünya Sağlık Örgütünce 2018 yılından beri hastalık olarak kabul edilmiştir. Uzmanlara göre bu hastalığa karşı hem devletlerin, hem de ailelerin kısıtlayıcı önlemler alması gerekiyor.

Çocukların saatlerce tablet/bilgisayar başından kalkmaması ya da sadece tuvalete gitmek için kalkıyor olması, anne-babalara tanıdık gelecektir. Oyuna odaklanmış çocuklar, ya çok nadir yemek yerler ya da yemeklerini oyun oynarken yemeyi tercih ederler. Fiziksel efor sarf etmedikleri ve çok az iletişim kurdukları için de yakın gelecekte çeşitli sağlık sorunları yaşamaları olasıdır.

Bilim insanları, günlük ekran süresi azami 60 dakika olan ve günde en az 15 dakika eğitsel bir şekilde oyun oynayan çocukların beyin fonksiyonlarının uzun süre ekran karşısında ve cihazlarla oynayarak zaman geçiren çocuklardan daha aktif ve sağlıklı olduğunu yapılan bir araştırma ve deneylerle kanıtlamıştır.

Romen Klinik Psikoloğu Dr. Marius Zamfir “Sanal Otizm” terimini ilk kullanan isimdir. Peki bu terim nereden çıktı? 2011-2016 yılları arasında Romanya’da otizm belirtileri ile psikoloğa başvuran ailelerin sayısı bir hayli artmış. Zamfir, aile hikayelerinin birbirleri ile bağlantılarını, benzerliklerini araştırmaya başlamış. Ailelerin çoğunda çocukların ekran bağımlısı olduğu kanıtlanmış ve ekran süreleri azaltılınca otizm belirtileri de kaybolmaya başlamış.

Geçtiğimiz günlerde, Kanada’daki Alberta Üniversitesi’nden araştırmacılar çocukların ekran başında geçirdiği sürenin, geçmiş yıllara göre 2 katına ulaştığını açıkladı. Ortalama 1 saat 32 dakika olan ortalama sürenin 3 saat 5 dakikaya yükseldiği görülmüş. Beş altı yaşlarındaki her 10 çocuktan biri, 2 saatlik süre sınırını aşıyor. Araştırmada görevli Profesör Mandhane’e göre çocuklar için bilgisayar başında geçirilecek en uygun sürenin yirmi otuz dakika aralığında olması ve bütün gün içerisinde 1 saati geçmemesi gerekiyor. Bu süre 12-13 yaş üstündeki çocuklar için ise günde toplam 2 saati kesinlikle aşmamalıdır.

Durumun bu kadar net ve acil müdahale gerektirdiği ortadayken, ebeveynlerin dümeni eline almasının zamanı gelmedi mi sizce de? Çocuklarımızın elektronik cihazları sağlıklı kullanmaları için öncelikle anne-babaların bir örnek oluşturduğunu bilmeliyiz. Sosyal medyanın risklerini ve tehlikelerini araştırıp anlamalı ve çocuğumuza öğretmeliyiz. Evlerimizde yemek ve aile sohbeti için ayrılmış teknoloji içermeyen bir alan oluşturmalı ve çocuklar için bilgisayar/tablet kullanma saati belirlemeliyiz. Çocuklarımızın internette neler yaptığını bilmemize olanak tanıyan ebeveyn kontrolü yazılımlarından faydalanmalıyız.

Çocuklarımızın ekran karşısında yeterli ve kaliteli zaman geçirmesi için, bilgisayar ya da tabletlerine yükleyebileceğimiz bazı uygulamalar olduğunu ve bu konularda ilgili öğretmenlerinizden yardım alabileceğinizi belirtmek istiyorum. Bu uygulamalar sayesinde çocuklarımız, algoritmik düşünme becerileri kazanacak, 10 parmak klavye kullanımını geliştirecek, bilgisayar faresi kullanımını pratikleştirecek, eğlenerek dersleri pekiştirecek ve bir çok beceriler kazanacaktır.

Gelecek günlerin bugünden daha iyi olması, geleceği kodlayacak olan bugünün çocuklarının iyi eğitilmesiyle mümkündür.

YAĞMUR MEDİNE AKDOĞAN
Robotik Kodlama Öğretmeni

Bu yazı 5 Haziran 2023 tarihinde kategorisinde yayınlandı.
Önceki Yazı

ERAL OKULLARI (Çukurova Kampüs)
Adres: Huzurevleri Mah. 77123 Sk. No:3 01360 Çukurova Adana, Türkiye

ERAL MİNİ ANAOKULU
Adres: Güzelyalı Mah. 81128 Sk. No:4 01170 Çukurova Adana, Türkiye

ERAL İLKOKUL & ORTAOKUL
Adres: Güzelyalı Mah. 81107 Sk. No:3/1 01170 Çukurova Adana, Türkiye 

ERAL ANADOLU – FEN LİSESİ
Adres: Güzelyalı Mah 81108 Sk. No:16 01170 Çukurova Adana, Türkiye

444 3725
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram