Geçmişten Geleceğe

Tarihi bir mekanı gezerken ne hissedersiniz? Antik bir şehri gezerken mesela?.. Ya da caddeleri üzerinde yürürken, o dönemlerde yaşayan insanlarla ilgili bir yazı okurken… Kendinizi o dönemlere gitmiş gibi hissettiğiniz oldu mu hiç?

Stanford Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ian Hodder, 8 bin kadar kişinin yaşadığı Çatalhöyük’le ilgili ilk defa Ortadoğu’nun dışında bir yerde yerleşik hayatın bulunduğunu söylemesi çok ilgi çekiciydi bence.  Çünkü yerleşik hayatın hep Ortadoğu’da, Irak’ta, Mezopotamya’da, Suriye’de var olduğu düşünülüyordu. Yapılan kazılarla Orta Anadolu’da da çiftçiliğin, yerleşik hayatın olduğu görüldü.

Hodder bir konuşmasında Çatalhöyük’le ilgili erkek ve kadınların çok benzer şeyler yediğini, çok benzer yaşamlar sürdürdüğünü, benzer işlerde çalıştığını, hem erkeğe hem de kadına aynı sosyal statünün verildiğini söyledi.  Kadın-erkek arasında insanların düşündüğünden çok daha eşit bir yaklaşım olduğunu öğrendik yapılan araştırma sonucunda. Ayrıca evlerin içerisine, yerin altına gömülen insanların biyolojik olarak akraba olan veya aynı aileden olmayan kişilerin de olduğunu öğrendik. Bir aile olarak yaşamışlar, ama biyolojik olarak ebeveynleri aynı değil. Dolayısıyla Çatalhöyük’te doğduğunuzda biyolojik anne-babanızla yaşamıyorsunuz, başka insanlarla da yaşayabiliyorsunuz.

Düşünebiliyor musunuz? Belki günümüze göre daha özgür bir yaşam vardı. İlerleyen zamanlarda yeni bulgular ele geçtikçe şaşıracağımız bilgiler de beraberinde gelecektir mutlaka. Çatalhöyük’ü ziyaret ettiğinizde o evlerde insanların ve yaşanmışlıklarının kalıntılarını da görmüş olacaksınız. İnsanlar, beraberinde parçaları da saklamış. Bir şekilde atalarınız hala sizinle yaşıyormuş izlenimi veriyor.

Eserlerin çok iyi korunması sayesinde yapılan detaylı inceleme sonucu bazı evlerde 450 kata kadar ulaşan sıvaların bulunduğunu duymak, yüzyıllarca öncesinde yaşayan insanların yaşanmışlıklarını günümüze taşıyor.  Arkeolog Stephanie Meece, eski dönemlerde yaşayan insanların duvarlarındaki noktaların, evleri süslemek için kullanılmış leopar motifi olabileceğine dikkat çekti.

Kim bilir? Belki de yüzyıllar sonra torunlarımız bizim dönemimizi inceleyecekler. Geride bıraktıklarımızla onlara yaşantımızla ilgili ipuçları bırakacağız ve keşfetmenin mutluluğunu yaşayanlar artık onlar olacak.

Bu yazı 20 Aralık 2021 tarihinde kategorisinde yayınlandı.

ERAL OKULLARI (Çukurova Kampüs)
Adres: Huzurevleri Mah. 77123 Sk. No:3 01360 Çukurova Adana, Türkiye

ERAL MİNİ ANAOKULU
Adres: Güzelyalı Mah. 81128 Sk. No:4 01170 Çukurova Adana, Türkiye

ERAL İLKOKUL & ORTAOKUL
Adres: Güzelyalı Mah. 81107 Sk. No:3/1 01170 Çukurova Adana, Türkiye 

ERAL ANADOLU – FEN LİSESİ
Adres: Güzelyalı Mah 81108 Sk. No:16 01170 Çukurova Adana, Türkiye

444 3725
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram