40 Yıl Önce 40 Yıl Sonra Müzik

Hadi, zamanda müziksel bir yolcuğa ne dersiniz?

Her bir bireyin farklı karakterlere sahip olduğu gibi farklı müzik zevklerine de sahip olduğu bir gerçektir. Bir de bunu zamanla kıyaslarsak bakalım yıllar önce annelerimiz, babalarımız ve sevdiklerimiz ne tür müzikler dinliyordu ve biz içinde bulunduğumuz yıllarda hangi müziklerden zevk alıyoruz?

Şimdi “Geleceğe Dönüş” filmindeki Dr. Emmett Brown’ın zaman makinesine biniyoruz ve 80’lere gidiyoruz. Radyolarımızda 80’lerin hitleri Madonna, Freddie Mercury, Michael Jackson, Oya&Bora, Barış Manço, Sezen Aksu, MFÖ ve daha neler neler çalıyor. Aynı bizlerde olduğu gibi eğlenirken, ders çalışırken, üzgünken yani her duygumuzda bize iyi gelen müzikler… Ayrıca günümüzdeki müziği etkileyecek olan Hiphop ve Metal müzik de bu yıllarda ortaya çıktı.

Binlerce yıldır bilinen bir gerçek var ki müzik, zihinsel sağlığımız için oldukça faydalı. Platon’dan Konfüçyüs’e kadar farklı filozoflar söylemlerinde hep müziğin etkisinden bahseder. Şimdi bu etkiye kendimizi bırakıyoruz ve tekrar zaman makinesine binip günümüze, 2000’li yıllara geliyoruz. Yine yaşadığımız şartlara göre değişen duygularımız, mutluluklarımız, üzüntülerimiz, streslerimiz, sevinçlerimiz, heyecanlarımız var; ama yine ilacımız bize kendimizi iyi hissettiren, zevkimize göre seçtiğimiz dönemimizin müzikleri. Tabii 2000’li yıllara geldiğimizde aramızdan ayrılsa da 7’den 70’e yaptığı şarkılar, Türk müziğine kattıkları ile bizi yurt dışında da saygın bir şekilde temsil eden Barış Manço’nun müzikleri, hep dinlediklerimiz arasında ve yıllar geçse de değişmeyecek.

Geçmişin müzikleri ve müzisyenlerinden etkilenerek günümüzün şartları ile “cover” olan yeni şarkılar türedi. Rap müzik gençlerimizin vazgeçilmez türü haline geldi. Rock grupları şarkılarını senfoni orkestraları ile senfonik müzikler eşliğinde söyleyerek her dinleyiciye ulaşmaya çalıştı.

Ben müziğin etkisini suyu attığımız taşın oluşturduğu daireler gibi görüyorum, gittikçe büyüyor ve bize her seferinde daha iyi geliyor.

Sizlere 80’lerin ve günümüzün zihinlerde en çok kalan Hit şarkılarından birkaç örnek sunuyorum.

Bir sonraki bloğum da görüşe ne kadar müzikle kalın.

80’ler Yabancı Müzikler 80’ler Türk Müzikleri
Madonna- La Isla Bonita MFÖ- Ele Güne Karşı
Surviver -Eye Of The Tiger Ajda Pekkan-Düşünme Hiç
Alphaville-Big in Japan Levent Yüksel-Tuana
Shaggy-Boombastic Oya&Bora-Sevmek Zamanı

Ceyda GİRGİNER
Müzik Bölüm Başkanı

Bu yazı 13 Aralık 2021 tarihinde kategorisinde yayınlandı.