Başarma Alışkanlığı

‘İnsan her gün, en azından iyi bir şarkı dinlemeli, iyi bir şiir okumalı, güzel bir resme bakmalı ve mümkünse makul bir söz söylemelidir.’ demiştir Goethe. Dünyanın bütün başarılı CEO’ları sabahları erkenden kalkarak güne başlar. Elbette ki sadece erken kalkmak bizi hedeflediğimiz başarıya götürmez. Sabah kalktığımızda günün geri kalanında ne yapacağımızı da biliyor olmalıyız ki günümüz verimli geçsin.

Çoğumuz yaşamımızın büyük bölümünü, edindiğimiz alışkanlıklarla sürdürüyoruz. Toplum içinde kabul görmek için edindiğimiz, herkesçe hoş görülen davranış ve düşünme kalıplarını sürdürmek gibi bazı alışkanlıklarımız var. Her ne kadar bu alışkanlıklar bizi uyumlu bir birey yapsa da asıl kişilik gelişimimize katkı sağlayacak ve bizi başarıya taşıyacak olan şey kendimize özgü, bedenimizi ve aklımızı besleyen alışkanlıklar edinip bunları gündelik hayatımızda disiplinli ve kararlı bir şekilde sürdürmektir.

Dünyanın en büyük e-ticaret firması ALİBABA’nın kurucusu Jack Ma, 9 yaşındayken her sabah saat 5’te kalkarak bisikletiyle şehir merkezine gidip turistlere parasız İngilizce rehberlik yapmış ve bunu 9 yıl boyunca aralıksız uygulayarak İngilizcesini geliştirmiştir.

Başarmak ve alışkanlık edinmek için gerekli motivasyona her zaman sahip olamayabiliriz. Yeryüzündeki birçok insan sürekli motivasyon kaybı yaşar. Ancak başarıya ve mutluluğa ulaşan insanlar, motivasyon kaybına aldırmaksızın kendilerine belirledikleri hedefler doğrultusunda disiplinli bir şekilde çalışarak motivasyon kaybının üstesinden gelir.

Ünlü basketbolcu Michael Jordan, kariyeri boyunca 300 maç kaybetmiştir. Basketbol tarihinin en önemli isimlerinden olan Jordan, eğer başarısızlıklarına odaklansaydı bugün bir basketbol efsanesi olarak anılmayabilirdi. Önemli olan, hataları kazanıma dönüştürmek için çalışmaktır.

Başarıyı ulaşılması zor bir amaçtan basit bir alışkanlığa dönüştürmek ise aslında alışkanlıklarımıza yön vermekten geçer. Önemli olan ise bir başlangıç basamağı oluşturup her basamağı geçtikten sonra yeni bir basamaktan devam ederek hayat boyu uzayıp gidecek olan başarı merdivenlerini kolayca tırmanmaktır.

İyi bir koşucu olmak istiyorsanız koşmak zorundasınızdır. Koşmadan koşamazsınız. Koşmak için gerekli motivasyonu size yine koşma eyleminin kendisi sağlayacaktır. Ya da bir müzik aletini iyi çalmak istiyorsanız öncelikle nasıl çalınacağı bilgisini edinmeniz gerekir. Sonrasında bu bilgileri müzik aleti üzerinde bıkmadan, sürekli ve disiplinli bir şekilde uygulamak, sizi istediğimiz sonuca ulaştıracaktır. Unutmayalım ki bugün kullandığımız ampulün mucidi Edison istediği sonuca dokuz bin, evet tam dokuz bin denemeden sonra ulaşmıştı.  Gerçek aydınlığa ulaşmak, kafamızın içini ve etrafımızdaki dünyayı aydınlatmak da en az bu kadar çaba ve emek isteyen bir iştir. Ancak sonunda bizi mutlak aydınlığa ve başarıya götüren de bu çabadır.

Çoğumuz birçok başarı hikayesi duyarız veya okuruz, bunlardan ilham alarak kendi hayatlarımıza yön vermeye çalışırız. İlham verici hikayeler için çok fazla arayışa girmemize aslında gerek yok.  Mustafa Kemal Atatürk, ülkenin her yanı işgale uğramışken, yokluklar ve yoksunluklarla iç içe olan bir halkı yeniden ayağa kaldırıp kimi zaman en yakın arkadaşlarının dahi umutsuzluğa düştüğü anlarda büyük bir azim ve kararlılıkla hedefe giden yolda bir adım bile geri atmadan yürümüştür ve bu sayede istediğine ulaşmış, koca bir ülkeyi yeniden yaratmıştır.

Başarı ne bir şans ne bir yetenek ne de bir zekâ işidir. Hiç kimse deneyimler yaşamadan gelişemez. Hedefe götürecek davranış kalıpları geliştirmek bizi amaçladığımız hedefe her gün bir adım daha yaklaştırır. Başarıyı bir alışkanlığa dönüştürmenin yolu sahip olduğumuz zekâ ve yeteneği kendimize belirlediğimiz hedefler doğrultusunda disiplinli, sürekli ve tutkulu bir öğrenme arzusuyla birleştirmektir. Başarılı olmak kimsenin tekelinde olan bir durum da değildir. Bireyin özgür iradesinin yönetimini eline alarak ulaştığı bir sonuçtur. İşin bir numaralı sırrı ‘yapmak’ tır. Ne kadar çok tekrar edersek, iyi sonuç elde etme olasılığımız o kadar artar. Süreç boyunca da neyi doğru, neyi yanlış yaptığımızı gözlemlemek başarı alışkanlığı edinmemizde bize yardımcı olacaktır.

HANDAN ŞAHİN DURAN

Bu yazı 15 Mart 2021 tarihinde kategorisinde yayınlandı.
Önceki Yazı

ERAL OKULLARI (Çukurova Kampüs)
Adres: Huzurevleri Mah. 77123 Sk. No:3 01360 Çukurova Adana, Türkiye

ERAL MİNİ ANAOKULU
Adres: Güzelyalı Mah. 81128 Sk. No:4 01170 Çukurova Adana, Türkiye

ERAL İLKOKUL & ORTAOKUL
Adres: Güzelyalı Mah. 81107 Sk. No:3/1 01170 Çukurova Adana, Türkiye 

ERAL ANADOLU – FEN LİSESİ
Adres: Güzelyalı Mah 81108 Sk. No:16 01170 Çukurova Adana, Türkiye

444 3725
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram