Anlıyorum Ama Konuşamıyorum

ANLIYORUM AMA KONUŞAMIYORUM

Çoğumuz dil öğrenirken konuşmak için sabırsızlanır ve hemen konuşmak ister. Kimimiz ise gramer yapılarıyla mücadele verip en doğru şekilde cümle kurmaya çalışır, çalışır çalışmasına da iş konuşmaya gelince o gramere takılır kalır. Bazılarımız ise nerede yanlış yapıyorum ben diye sormaya başlayıp kendisine önyargılar oluşturur.

Yabancı bir ülkeye gitmeden dil öğrenemeyeceğine inanmak ya da o dilin kültüründe büyümeden, o dili öğrenerek büyümeden ne yaparsan yap olmayacak inancı ise belki de bu önyargıların en çok hissedilenidir. Hatta eminim herkes en kısa yoldan nasıl öğrenebilirim diye sorgulamıştır. 1 ayda İngilizce öğren, 2 ayda İngilizce öğren gibi başlıklar altında yayınlanan yazılara bakmayan ya da acaba öğrenmek mümkün mü diye kendine sormayan var mı aramızda? Peki, iyi güzel de biz bu dili nasıl konuşacağız o zaman?

  • Ana dilini nasıl konuşmaya başladın?

Herkesin aslında bildiği, fakat belki de farkına varmadığı bir gerçektir bu. Ana dilimizi nasıl konuşmaya başladıysak yabancı dilde de süreç aslında aynı şekilde ilerler. Mesela bebekken nasıldır? Önce dinleriz, ama konuşamayız. Aslında bu, dil öğreniminde normal olan bir süreçtir. Daha sonra yavaş yavaş ilk kelimeler, ilk cümleler derken bunu okuma ve yazma takip eder. Elinizde bir kutu olduğunu düşünün ve her öğrendiğinizi içine attığınızı. Hepimizin yaptığı, kutu dolmadan onu taşırmaya çalışmak. Fakat unutma! Kutu dinleyerek dolacak ve artık dolduğunda, içindekiler taştığında, işte senin konuşmaya başladığın dönem gelmiş demektir. Boş kutuyu taşıramazsın, bu yüzden mutlaka her gün az az da olsa İngilizce bir şeyler dinle.

 

  • Bu zamanla mı kursam cümleyi şu zamanla mı?

Türkçe konuşurken neden bu kadar akıcıyız da yabancı dil konuşurken takılıyoruz? Cevap çok basit: Kendi dilimizde biriyle konuşurken şu zamanla mı yapsam cümleyi yoksa bu zamanla mı diye düşünmüyoruz, fakat iş yabancı dile gelince işler değişiyor. Oysaki mantık aynı. Gramer öğren tabi. Fakat içinde boğulma, önemli olanın karşıdakine anlatmak istediğin şey olduğunu bil ve vermek istediğin mesaja odaklan. Sen hiç anadilinde acaba yanlış mı kurdum cümleyi diye düşünüyor musun? Yoksa yaptığın, karşındakine vermek istediğin mesaja odaklanmak mı?

 

  • Dinliyorum ama anlamıyorum.

Hepimize sıkça olur aslında. Bir anda bu şarkı nerden dilime takıldı dediğiniz oldu mu? Evet, dediğinizi duyar gibiyim, peki neden? Hatta belki de tesadüfen dilinize dolanan o şarkıyı o gün bir yerde duyup “Aaaa!” demişsinizdir değil mi? Olan şu: Dinlediğimiz bir şeyi kulağımız fark eder ve beyne mesajı iletir. Aslında olan bilinçdışı şekilde beynimize bir şeyin yerleşmesi. Bilinçsiz öğrenme gerçekleştirdiğini bil ve korkmadan devam et.

 

  • Acaba bir ayda dil öğrenmek mümkün mü? Denesem mi?

Cevabın “hayır” olduğunu hepimiz bilsek de kabul etmek istemiyoruz galiba, değil mi? Bir mesleğe yeni başladığını düşün, bir ayda ne kadar ilerlemiş olursun? Tam bunun gibi aslında durum. Sadece öğrenme sürecine dahil olmuş olacağını unutma ve buna kanma.

 

  • Film izlesem faydası olur mu?

Dil öğreniminde film izlemek dili ilerletmek için en iyi yöntemlerdendir. Çünkü sürekli dinlersin. Fakat bunu doğru şekilde yapmalısın, nasıl mı? Türkçe altyazı kullanma, mutlaka filmi kendi dilinde izle ya da İngilizce alt yazı koy.

Bu yazı 10 Nisan 2023 tarihinde kategorisinde yayınlandı.
Önceki Yazı

ERAL OKULLARI (Çukurova Kampüs)
Adres: Huzurevleri Mah. 77123 Sk. No:3 01360 Çukurova Adana, Türkiye

ERAL MİNİ ANAOKULU
Adres: Güzelyalı Mah. 81128 Sk. No:4 01170 Çukurova Adana, Türkiye

ERAL İLKOKUL & ORTAOKUL
Adres: Güzelyalı Mah. 81107 Sk. No:3/1 01170 Çukurova Adana, Türkiye 

ERAL ANADOLU – FEN LİSESİ
Adres: Güzelyalı Mah 81108 Sk. No:16 01170 Çukurova Adana, Türkiye

444 3725
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram