Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılabilir?

Sosyal medya da her gün karşımıza binlerce kitap paylaşımı çıkıyor. Peki, bu gördüğümüz kişilerden gerçekten kaçı gerçekten kitap okumayı seviyor? Çoğumuzun okumamak için çok geçerli bahaneleri olduğunu biliyorum. Peki, kitap okumayı nasıl sevebilir ve bunu etkin bir şekilde nasıl başarabiliriz?

Öncelikle kitap okuma alışkanlığı güzel konuşmamızı ve kelime çeşitliliği oluşturmamıza olanak tanır. Empati yeteneğimizi geliştirerek dünyaya, olaylara, insanlara bakış açımızı değiştirir. Stresi azalttığı ise bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Başarılı insanlara baktığımızda hayatlarının önemli bir kısmına bu alışkanlığı yerleştirdiklerini gözlemleyebiliriz.

PEKİ NASIL SEVECEĞİZ KİTAPLARI?

• Çocuk kitapları, polisiye romanlar, kısa hemen okuyup bitirebileceğiniz romanlar veya ilgi duyduğunuz bir alandaki kitapla başlayabilirsiniz. Çünkü öncelikle kitapla zaman geçirmeyi ve sabretmeyi öğrenmelisiniz.
  • Popüler kitaplar genelde herkesin ilgisini çeken, ortalama herkese hitap eden akıcı kitaplardır. Bu yüzden yola popüler kitaplar ile çıkmak sizin için bu süreci kolaylaştırabilir.
  • Bir kitaba başladınız ve sevmediğinizi, ilerleyemediğinizi hissettiğiniz an bırakabilirsiniz. Çünkü kitap size hitap etmemiş olabilir, her kitabı sevmek zorunda olmadığınızı unutmayın. Kendinizi zorlamanız sadece kitaplardan tekrar uzaklaşmanıza neden olabilir.
  • Uyumadan önce kitap okumak belki uykuya geçişi kolaylaştırabilir, fakat bir süre sonra beyin her okuduğu bir sayfada uyku ihtiyacı hissedebileceğinden okuduklarınızdan bir şey anlamamaya başlayabilirsiniz. Gün içinde daha aktif ve canlı olduğunuz saatleri tercih edebilirsiniz.
  • Saatlerce uzun okumalar yerine her gün 10 dk ile başlayıp süreyi yavaş yavaş artırmak, bu alışkanlığı kazanmada sizlere yardımcı olacaktır.
  • Telefonunuzun yakınlarda olması dikkatinizin çabuk dağılmasına neden olacağından uzak bir yerlere koymanız okuma sürecinizi kolaylaştıracaktır.
  • Evinizde küçük bir kitaplığınız olsun. Bu kitaplığı görebileceğiniz veya sürekli zaman geçirdiğiniz bir yere koyabilirsiniz. Satın aldığınız her kitabı buraya yerleştirin böylece o an okuyamasanız dahi ilerde merak edip okuma ihtiyacı hissedebilirsiniz.

Okumanın mutluluğunun sizlere de mutluluk getirmesi dileğiyle keyifli okumalar…

Bu yazı 17 Nisan 2023 tarihinde kategorisinde yayınlandı.