İnsan Yaşamı ve Robotlar

Yaşadığımız modern ve uygar çağda "robot" kelimesi bir umut ve yarına güven hissiyle beraber, hala bilinmeze karşı belirli bir ölçüde korku da vermektedir.

Umut ve güven hissi, tıpkı insanlar gibi çalışacak, böylece insanların hayatını daha rahat ve mutlu kılabilecek makinelerin yapılacağı düşüncesinden doğmaktadır. Korku ise, güçlü, çok gelişmiş yapıda, teknik üstünlüklere sahip robotların günün birinde dünyayı ele geçirmeleri, insanları kendilerine köle yapabilecekleri nedeniyledir.

Günümüzde değişen teknolojiyle beraber değişik alanlarda insanoğluna hizmet veren robotlar yapılmıştır. Bir zamanlar hayal ürünü olan robotlar, sadece kağıt üzerindeki fikirler ya da kahramanlar olmaktan çıkmıştır. Fabrikaları çalıştıran, çeşitli dillerden çeviri yapan, hesaplamalar ya da tahminler yapan, roketlerin yolunu, hareketlerini düzenleyen ve kontrol eden robotlar vardır.

Günümüzde insan görünümünde, duyan, hareket eden, gülen, konuşan, hatta çay, kahve gibi servisleri yapanları üretilmiştir. Bu özellikler arttıkça bazı meslek grupları tedirgin olmuş, işsiz kalmakla burun buruna gelmiştir.

Eski çağlarda henüz robotların icadı yokken yazarlar, hayal dünyalarındaki robotları anlatmışlardır. Bu anlatışları merak uyandırmış, yeni fikirlere çağrışım olmuştur. Bazı fikirlere göre de robotlar sayesinde her şey yoluna girmiş, yaşam rahatlatılmıştır.

Robotlar bilimkurgu romanlarının çoğunda ana karakter durumundadır. Filme aktarılan kısımlardaki güçlü yanları korku ve güveni karmaşıklaştırmıştır. Güçlü, iyi karakterli robotla güçlü, kötü karakterli robotun dövüş sahneleri çizgi filmlere dahi yansımış, çocuklarımızın hayal dünyasında çoğu zaman gelgitlere yol açmıştır. Bazen robotlar insanlara karşı ayaklanmış, dünya üzerinde egemenliği ele geçirmiş, hatta insanoğlunu yok etmeye çabalamıştır. Anlaşıldığı gibi robotlara karşı duyulan korku filmlere yansımış, robotların bir zaman sonra insanları yok edebileceği düşüncesi yerleşmiştir.

İnsanların tehlikeli işlerini yapan robotların dışında hayatlarını da kolaylaştıran konforunu arttıran robotlar üretilmiştir. Bunlar çamaşır, bulaşık makineleri, otomatik kahve pişiricileri, elektrik ocakları ve benzerleridir.

Her ne kadar insanoğlunun belirli döneminde robotlara bakışı ve istemeden de olsa robot üretmedeki bu ilerleyişi endişelere sebep olsa da hayatı kolaylaştıran yönü çeşitlenmesine sebep olmuştur.

Unutmayalım ki teknolojiyi üreten insanlardır. Robotlar, insan komutuyla var olmaya başlamıştır. Artık yaşam oldukça var olacaktır. Robotlara karşı hakimiyet, insanoğlunun isteklerine göre şekillenir. Korkulması gereken robotlar değil, insanlardır. İnsanların şekillendirdiği robotlar, yine inanların şekillendirmesiyle ancak insanlara zarar verebilir.

Bu yazı 1 Şubat 2021 tarihinde kategorisinde yayınlandı.
Sonraki Yazı

ERAL OKULLARI (Çukurova Kampüs)
Adres: Huzurevleri Mah. 77123 Sk. No:3 01360 Çukurova Adana, Türkiye

ERAL MİNİ ANAOKULU
Adres: Güzelyalı Mah. 81128 Sk. No:4 01170 Çukurova Adana, Türkiye

ERAL İLKOKUL & ORTAOKUL
Adres: Güzelyalı Mah. 81107 Sk. No:3/1 01170 Çukurova Adana, Türkiye 

ERAL ANADOLU – FEN LİSESİ
Adres: Güzelyalı Mah 81108 Sk. No:16 01170 Çukurova Adana, Türkiye

444 3725
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram