İletişimde Beden Dilinin Önemi

“Sen sus da gözlerin konuşsun”, “gözler kalbin aynasıdır” sözleri dilimizde dolaşır, durur. Gerçekten gözler bu kadar çok şey söyler mi? Evet, söyler.

Beden dilimizin çoğu zaman söylediklerimizin tam tersini gösterdiğini biliyor muydunuz?

İletişimde beden dilinin de en az diksiyon ve doğru konuşma kadar önemi vardır. İnsanlar konuşarak anlaşmayı geliştirmeden önce beden dili ile anlaşırlardı. Dolayısıyla beden dili, insanların ilk anlaşma aracı olmuştur.

Gerçek duygu ve düşüncelerimizi sözcüklerin ardına gizleyebiliriz. Fakat beden dilimizi gizlemek o kadar da kolay değildir. Beden, durumlara karşı kendiliğinden tepkiler verir. Göz bebeklerinin büyüyüp küçülmesi ve gözlerin baktığı yönler bize birçok şey anlatır. Sola bakan gözün görsel hatırlatma yapmak istediğini, sağa bakan gözünse görsel tasarlama yapmaya çalıştığını rahatlıkla anlayabilirsiniz. Yere, ayak uçlarına bakan insanların önceki yaşanmış tecrübelerine bakarak yaşanacak olumsuzluklardan korkan kişiler olduklarını söylememiz mümkündür. Başka bir açıdan bakacak olursak eğer baş yukarı doğru ise ‘üstünlük’, öne eğik ise ‘uysallık’, geri doğru hareket ediyorsa ‘reddetme’, öne doğru sallanıyorsa ‘kabul’ vardır.

Bakışlarınızın hatta giydiğiniz renklerin bile anlamları vardır. Siyah güç ve tutkuyu temsil ederken mor nevrotik duyguları açığa çıkarır. Bu konuyla ilgili kitaplar okuyarak da bilgi ve farkındalık sahibi olabiliriz. Mikro mimik uzmanlığından değil sadece ‘farkında’ olmaktan bahsediyorum.

Beden dilinde kültürlerarası farklılıklardan da bahsetmek mümkündür. Örneğin; Afrika’nın bazı bölgelerinde ve Hindistan’da başı iki yana sallamak “Evet” anlamına gelirken; bizim kültürümüzde başı yukarı kaldırmak, iki yana sallamak, kaşları havaya kaldırmak “Hayır” anlamı taşır. İşaret parmağınızı kıvırarak birine gel işareti yapmak Singapur’da ölümle ilişkilendirildiği için hoş karşılanmayabilir. Dünyanın pek çok yerinde özellikle kendinden üst kademede olan birisiyle göz teması kurmak saygısızlık olarak kabul edilir. Nijerya, Porto Riko ve Tayland ‘ta çocuklara öğretmenleriyle ve diğer yetişkinlerle doğrudan göz teması kurmaması öğretilir.

Çevremizde olumlu izlenim bırakabilmek için insanlarla onları rahatsız etmeyecek ölçüde göz teması kuralım. Onlara dostça tebessüm edelim, sıcak ve samimi davranalım. Karşımızdakine onu dinlediğimizi hissettirelim. Toplumsal statümüze uygun giyinelim.

Kendimize gösterdiğimiz özen, kendimize verdiğimiz değerin bir göstergesidir.

Gözlerinizin hep gülmesi dileğiyle…

Ayşe YAĞ

Bu yazı 11 Aralık 2020 tarihinde kategorisinde yayınlandı.
Sonraki Yazı

ERAL OKULLARI (Çukurova Kampüs)
Adres: Huzurevleri Mah. 77123 Sk. No:3 01360 Çukurova Adana, Türkiye

ERAL MİNİ ANAOKULU
Adres: Güzelyalı Mah. 81128 Sk. No:4 01170 Çukurova Adana, Türkiye

ERAL İLKOKUL & ORTAOKUL
Adres: Güzelyalı Mah. 81107 Sk. No:3/1 01170 Çukurova Adana, Türkiye 

ERAL ANADOLU – FEN LİSESİ
Adres: Güzelyalı Mah 81108 Sk. No:16 01170 Çukurova Adana, Türkiye

444 3725
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram