İnsan Hakları ve Demokrasi Haftası

İnsan hak ve hürriyetlerinin önemini anlatmak için 10 Aralık ile başlayan hafta ülkemizde ve bütün dünyada “İnsan Hakları ve Demokrasi Haftası” olarak çeşitli etkinliklerle kutlanır.

İnsan hakları sadece insan olmak nedeniyle sahip olunan haklar olarak devlet hukukundan önce gelir, bağımsızdır ve ancak demokratik bir düzen içerisinde kendi yerini bulur.

İnsan hakları kurallarında eşitlik temeli vardır, evrenseldir ve bu nedenle yüksek ahlaki niteliğe sahiptir. İnsan onurunu güvenceye alan bütün kurallar insan hakları kapsamına girer. İnsan onuru ise hukuk kurallarının adalete uygunluğunu, alınan kararların doğruluğunu ölçmenin en önemli aracıdır.

Okulumuzda İnsan Hakları ve demokrasinin önemini anlatmak amacıyla biz de bir seçim düzenledik. Bu seçimin konusu yılbaşı partisinde yenilecek olan pastanın meyveli mi yoksa çikolatalı mı olacağına oy birliği ile karar vermekti.

Peki neler yaptık?

Önce sahneye bir seçim sandığı kurduk, gizliliği esas alarak paravan oluşturduk, çocuklara oy pusulaları dağıttık, parmak boyalarını mühür olarak kullanarak çocukların seçim yapmalarına olanak sağladık.

Bu seçimin sonunda yapılan sayımda oy çoğunluğuyla çikolatalı pastaya karar verildi.

Eral ailesi olarak çocukluktaki kişiliğin, hakların ve demokrasi bilincinin oluşmasına katkı sağlamayı amaçladık.

Bu yazı 19 Kasım 2021 tarihinde kategorisinde yayınlandı.
Bu yazılar da ilginizi çekebilir