Minide Bir Proje

Bilim, sanat, spor, gezi, dünya kültürleri, hayvanlar, doğa ve çevre gibi etkinlikleri Minimizde yaparak-yaşayarak çocuklara kazandırmayı amaçlıyoruz. Öğrencilerin kendilerine özgü bir biçimde çalışmalarına, problem çözmelerine, düşünmelerine, sorgulamalarına, bilgiye erişmelerine, o bilgiyi işlemelerine ve harmanlamalarına imkan sağlayarak çeşitli projelerle çocukların hayatlarına renk katıyoruz. Hem bireysel hem de ekip olarak yapılabilen projeler sayesinde öğrenciler iş birliği içinde sınıf arkadaşlarıyla çalışma imkanı buluyorlar.

Okulumuzda gerçekleştirdiğimiz projelerde çocuklar aktif katılım sağlayarak, öğretmenler de kendilerini öğrenme sürecine dahil ederek çocuklar ile öğrenen ve keşfeden birer bireye dönüşüyor. Sonuçta başarı ve mutluluk birlikte yaşanıyor. Yaparak ve deneyerek öğrenen çocukların edindikleri bilgiler daha kalıcı olur. Ülke tanıtımlarımızda dünyamızda yer alan farklı kültürlerin yemek, müzik, dans gibi özelliklerini yaparak-yaşayarak ve çocuklarımızı o kültüre bürüyerek farklı etkinlikler ile tanıtma fırsatımız oldu. Çocuk yaşamının ilk yılları öğrenme deneyimleri ile doludur. Bilimsel araştırma; problem çözme becerilerinin gelişmesini, sebep-sonuç ilişkisinin farkına varmasını, olayları ve nesneleri organize etme ve sınıflandırma becerilerinin gelişmesini sağlar. Bu araştırmalarla yapılan keşifler ileriki yıllarda daha karmaşık bilim kavramlarını anlamak için temel teşkil ederler. Bizler de buradan yola çıkarak çocuklarımıza gerçek hayatta merak edecekleri ve onlar için daha hayali olan Uzay ve Hayvan Projeleri, Ülke Tanıtımları, Yoga ve Drama etkinlikleri gibi birçok etkinliği yaşama fırsatı sunuyoruz.

Tiyatroyu çocukların eğitiminde mutlaka kullanmayı hedefliyoruz. Çocuk, yaşamla bağını oyun yolu ile kurmaya başlar. Çocuğun dikkat, algılama, dinleme, konuşma, bedenini de kullanarak anlatma ve yorumlama gibi iletişim becerileri gelişir. Böylece çocuk kendini ve sorunlarını ifade edebilmeyi ve yorumlamayı öğrenir. Soyut ve teorik olay ve kavramların anlaşılıp somutlaştırılmasına yardımcı olur. Çatışmalarla olumlu biçimde baş etmesini öğrenir. Çocuğun sosyal gelişimini hızlandırır. Duygularını tanıma ve ifade etmesi açısından çocukların duygusal gelişimine katkıda bulunur. Çocuklarımız sanattan, tiyatrodan, yaratıcı dramadan mutlaka yararlanmalıdır. Drama çocuğun, kendini özgürce ifade etmesini sağlayan; empati, dil gelişimi, iş birliği ve öz güven gibi becerilerin gelişimine katkıda bulunan yöntemlerden oluşur. Kendini tanıma ve kazanma yolları drama yoluyla gerçekleştirilirken sergilenen oyun ya da kurgu sayesinde çocuklar yaşamın bir parçasını özgürce ortaya koyarlar. Eral Minililer bazen hayal gücümüzde var olan masalları canlandırır bazen de müzikli dramatizasyon yaparlar. Karga ve Tilkinin Orman Yürüyüşü, Alâeddin’in Sihirli Lambası bunlardan birkaçıdır. Sahnede çocukların duyguları vardır. Bizler de onları izleyerek hislerini taşırız.

Tiyatro ve dramanın yanı sıra çocuk yogasını da Eral Mini’de keyifle sürdürüyoruz. Çocukların gün içerisinde kendini daha özgür ve rahat hissettiği, ruhsal anlamda daha sakin olduğu bir süreç yaratıyoruz. Hayvanları, sevdikleri çoğu hikayeyi yogalarımıza dahil ederek çocukların hem hayal dünyalarını okşuyor hem de keyifli dakikalar geçirmelerine imkan veriyoruz. Zihinsel açıdan, yoga çocuğun öz güveninin ve motivasyonunun artmasına yardımcı olup daha kolay ve farklı öğrenme yollarını deneyimlemesini sağlayarak kendini ifade etme becerisini arttırıyor, sosyal açıdan ise grup çalışması bilincini, yaratıcılık ve problem çözme yetilerini geliştiriyor. Çocukların fiziksel gelişimine olan faydaları ise hiç organları düzenlemesi, bağışıklık sistemini güçlendirmesi, esneklik-denge-güç koordinasyonunu arttırması diyebiliriz.

Tüm bu etkinliklerimizin temelini oluşturan, çocukların daha kolay öğrenmelerini sağlayan ve kendi duygularını tanıyıp ifade etme imkanı sunan Second Step (2. Adım) etkinliğimiz ile farklı bir bakış açısı sunuyoruz. Bu sayede çocuklar nasıl daha kolay öğrenebileceklerini keşfederek tüm hayatı boyunca öğrenme becerilerini uygulama imkanı buluyor.

Bu yazı 21 Nisan 2022 tarihinde kategorisinde yayınlandı.