Tarihten ilginç bilgiler

Dünyada bilinen ilk kilise Hatay'daki Saint Pierre Kilisesi'dir.

İlk nüfus sayımı II. Mahmut zamanında yapılmıştır. Çok okumaktan dolayı gözleri bozulan ve bu yüzden gözlük takan ilk ve tek Osmanlı padişahı Vahdettin’dir.

Aygır İmam Efendi kimdir?
3. Selim'in tahtan indirilmesine sebep olan kişidir. Ölümü oldukça ilginçtir. Bir oturuşta 1 okka pastırmaya 40 yumurta kırmış ve yemiştir. Yemekten kısa bir süre sonra mide fesadından ölmüştür. Antik Roma'da gladyatör kanı doğurganlığı arttırmak ve bazı hastalıkların tedavisi için içilmesi tavsiye ediliyordu.
Romalılar insan idrarını ağız temizliği için kullanıyorlardı. Geçtiğimiz son 3500 yılın sadece 230 yılı savaşsız barış içinde yaşanmıştır.

Robert Williams, "bir robot tarafından öldürülen ilk insan" ünvanının sahibi. Williams, 25 Ocak 1979 yılında, Ford fabrikasında çalışırken bozulan bir robot kolunu onarmaya çalışırken, tekrar çalışır hale gelen kolun kafasına vurduğu darbe ile hayatını kaybetti. Robotlar tarafından öldürülen ikinci insan ise Kenji Urada adlı Japon mühendistir. Kenji, Kawasaki fabrikasında, onarmaya çalıştığı bir robotun mekanik kolu tarafından öğütme makinesine itilerek ölmüştü
19. yüzyılın ortalarından önce takma dişler genellikle ölü askerlerin ağzından sökülen dişlere yapılırdı. 775 yılında Çin’deki bir isyanda 36 milyon kişi ölmüştür. Bu sayı o zamanki dünya nüfusunun altıda biridir. Bugüne kadar 110 milyar insanın öldüğü düşünülüyor.

Antonio López de Santa Anna Kimdir?
Antonio López de Santa Anna, 1838’lerde gözden düşmüş bir generaldir. Aynı yıl Fransızlar Veracruz’u ele geçirerek bölgede yaşayan Fransız vatandaşlarının uğradığı zararların tazminini ister. Santa Anna için yine popüler olma vakti gelmiştir. Fransızlara karşı direnerek tekrar herkesin takdirini kazanır. Öyle ki bu çarpışmalar esnasında bacağını kaybeder. Buraya kadar 1838 Antonio López de Santa Anna için şanlı bir yıldır. Fakat kaybettiği bu bacağı efsane yapacak olay daha ilginçtir. Antonio López de Santa Anna, belki de tarihte ilke imza atmış, kaybettiği bacağı için cenaze töreni yaptırmıştır. Bu sebeple Antonio López de Santa Anna’nın, 40 yıllık siyasi kariyeri boyunca 7 defa muhtelif yollarla iktidara gelmesinden çok bacağı konuşulur.

tarihten-ilginc-bilgiler-2

Firavun Pepi II, sinekleri kendisinden uzak tutmak için, çevresinde vücudu balla sıvanmış bir kaç köle bulundururmuş Hem kadın hem erkek tüm Antik Mısırlılar makyaj yaparlardı.

Antibiyotik kullanımı, 20. yy’da başlamadı. Erken halk hekimliği, küflü gıdalar ya da enfeksiyonlar için toprak kullanımı dahil antibiyotik kullanımının temeli Mısır’a dayanıyor.1985 yılında, New Orleans'lı cankurtaranlar, hiç kimsenin boğulmadığı sezonu kutlamak için bir parti düzenlediler. Parti sona erdikten sonra, konuklardan 31 yaşındaki Jerome Moody, havuzun dibinde ölü bulundu. Bu duruma "kader"den daha iyi bir açıklama getirilemez herhalde, zira Moody'nin boğulduğu partide görevli olan 4 cankurtaran, partide eğlenenler arasında da 100'ün üzerinde cankurtaran bulunmaktaydı.

Ortaçağ’da bazı hayvanlar işledikleri suçlardan dolayı mahkemeye çıkarılmış ve yargılandıktan sonra idam edilerek öldürülmüştür. Mesela 1266 yılında Fransa’da küçük bir çocuğu yiyen bir domuz, hakimin emriyle diri diri yakılmaya mahkum edilmiş, ve infaz emri yerine getirilmiştir. II. Dünya Savaşı sırasında Berlin’e düşen ilk bomba sadece Berlin Hayvan Bahçesi’ndeki bir fili öldürmüştür.

William Henry Harrison Kimdir?
Amerika Birleşik Devletleri’nin 9. başkanı, en yaşlı başkan olmuş ve en kısa süre başkan kalmış başkan olarak bilinir. Tippecanoe’da zafer kazanan komutandır. Zaten seçim kampanyasında da o dönem yoğun olan Kızıderili düşmanlığını kullanmıştır. Seçimi kazandığı gün kar yağarken tam iki saat konuşma yapmış, akabinde zatürre olup ölmüştür.

İmparator I.Friedrich ordusunun ve korumalarının biraz ilerisinde bulunmaktaydı. I. Friedrich'in Göksu Irmağı içinde boğularak öldüğü gayet açıkça bilinmektedir. Fakat bunun nedeni değişik şekillerde anlatılmıştır. Bazı tarihçilere göre İmparator çok sıcak olan bir günde kendini soğutmak için ırmağa atlamış ve suyun çok soğuk olması dolayısıyla kriz geçirip boğulmuş ya da suyun hızı beklediğinden çok olup bu hızlı su akışına karşı koyamayıp boğulmuştur. Diğer tarihçiler I. Friedrich'in atının sürçtüğünü; imparatorun ırmağa düştüğünü ve çok ağır zırh giydiği için yahut başını bir kayaya çarptığı için suya batıp boğulduğunu bildirirler. Ordu birlikleri ırmak kenarına geldikleri zaman nehir kıyısında I. Friedrich'in ölü cesedi ile karşılamışlardı

Hazırlayan: Akın Atış

Bu yazı 12 Mayıs 2017 tarihinde kategorisinde yayınlandı.