OLUMLU İLETİŞİMİN FAYDALARI

Her bireyin doğumdan başlayıp daha sonradan öğrendiği değerleri, yargıları, algıları vardır.  Biz büyürken çevremizdeki yüzlerce insanla iletişim içerisinde oluruz. Olumlu-olumsuz binlerce mesaj alırız. Sürekli öğrenme halindeyizdir. Büyüdükçe bakış açımız, algılamamız, duygularımız, düşüncelerimiz değişir. Zamanla öğrendiklerimizi günceller, kaydettiğimiz yanlışları doğrularla değiştiririz. Yanlışları görmek, davranış, alışkanlık, değerlerimizi güncellemek, aldığımız kaliteli eğitim ve öğretimle mümkündür.

1. yy. da yaşamış Fransız filozofu Helvetius: "Aldığımız eğitim ne ise o kadar oluruz." demiştir. Gerçekten de birey geçmişte yaşamış ve öğrenmiş olduklarının ürünüdür. Eğitim insana belirli konularda bilgi sağlar, değer sistemlerini ve inançlarını etkiler ve her açıdan hayata bakışını belirler. Belki bütün bunlardan daha da önemlisi eğitim, kişinin mesleğini ve toplumdaki statüsünü, kendi ailesine sağlayacağı imkân ve itibarı belirler.

Hepimizin gördüğü ve yaşadığı dünya aynı, ama algılarımız ve yorumlamamız bambaşkadır. İletişim kurarken sizin asla alınmayacağınız, üzerinde durmayacağınız bir cümlenin başka bir bireyde oluşturduğu etki çok farklı olabilir. Empati kurarak birbirini anlama, lafını kesmeden karşısındakini dinleme, olumsuz amaç taşımayan sorular yöneltme, bazen beden dili ile karşısındakine duygularını anlatabilme, hiç çekinmeden ve özgürce düşüncelerini paylaşabilme, ihtiyaç olduğu zamanlarda duruma göre tavır takınabilme, iletişimdeyken karşındaki insanın gözünün içine bakabilme yeteneklerimizi geliştirmeliyiz.

Olumlu iletişim oluşturmak için çaba sarf etmek gerekir. Bütün insanlarla olumlu iletişim kurmak tabii ki mümkün değildir, ama karşındaki insanı anlamayla, olaya göre tavır takınmakla, karşısındakini içten dinlemekle bunu olumlu iletişime çevirmekte insanların elindedir. Olumlu frekansa girdiğinizde sizi anlama şekli değişecektir. Anlatmak istediğinizi daha olumlu dinleyip sizi destekleyecektir.

Gün boyu olumlu iletişimin hayatınıza katkıları düşünülenden çok daha fazladır. İş yerinde çalışma arkadaşlarınız, müşterileriniz, ziyaretçileriniz, arkadaşlarınız ve aileniz bu tutumunuzdan etkilenir. Dolayısıyla size dönüşü de yapıcı ve hayatınızı kolaylaştırıcı bir etki oluşturur. Sözün etki gücünü bilmek ve kullanmak, her alanda çok büyük avantajlar sağlayacaktır. Kelime ve kavramların tam olarak karşılığının bilinmesi ve doğru şekilde kullanılması, sözün gücünü daha da artırır.

Olumlu yaklaşım ve iletişimin gücünü sürekli kullanmak ve mizaç haline getirmek çok değerlidir. Size ve çevrenizdeki bireylere katkısını gözlemledikçe bu durumdan zevk almak ve devamlılığını sağlamak kolaylaşacaktır.

Nermin KAMA

Kurumsal İletişim Uzmanı

Bu yazı 27 Kasım 2023 tarihinde kategorisinde yayınlandı.