Mutluluk Genetik mi?

Mutluluk nedir? Mutluluk, TDK sözlüğüne göre “Bütün özlemlere eksiksiz ve sürekli olarak ulaşılmaktan duyulan kıvanç durumu, isteği yerine getirildiğinde duyulan sevinç” olarak tanımlanmakta, fakat üzerine farklı tanımlar yapılmış, birçok araştırmalar yapılan bir kavramdır.

Peki genlerimizin mutluluğumuzu etkilemesi ihtimali var mı?

Araştırmalara göre evet, mutluluk gerçekten kalıtsal olarak aktarılabilen bir duygudur. Bilim insanları genlerin mutluluk üzerindeki etkisini keşfetmek için tek yumurta ikizleri ve onların DNA’ları üzerine araştırmalar yapıyor. Sonuç; insanların mutluluklarının %40 genetik faktörlerden %60‘ının çevresel faktörlerden kaynaklandığını gösteriyor. Son yıllarda moleküler genetikteki gelişmeler, mutluluğun nörobiyolojisi hakkında farklı bakış açıları sunmaktadır. Ruh hali ve duygusal özellikler ile ilgili genler arasında mutluluk üzerinde doğrudan etkisi üzerinde durulmaktadır.

Araştırmacılar iyimserlik, duygusallık ve mutluluk gibi birçok özelliğimizin miras alabileceğimize gösteriyor. Yani bu mantıkla evet sizi daha mutlu eden, miras olarak aldığınız genler var. Ancak bu genlerle doğmadıysanız hayatınız boyunca mutsuz olacağınız anlamına gelmez. Miras aldığımız genler DNA’larımızın sınırı değil. Araştırmalar beynimizin mutluluk için yeniden yapılandırılabileceğini söylüyor. Çünkü mutluğun diğer %60’ı yaşam tarzı ve çevresel faktörlere bağlıdır.

Biyolojik ve fiziksel farklılıklarımız vardır. Bu farklılıklarımızla mutlu olmak, herkesi mutlu etmek genlerimiz ve çevrenin bir ürünüdür. Bu farklılıklara saygı duymak ister bilimsel anlamda ister günlük hayatın içerisinde dünyayı çok daha iyi bir yer haline getirecektir.

Saygı, sevgi ve mutlulukla kalın.

Bu yazı 6 Aralık 2021 tarihinde kategorisinde yayınlandı.