Yeni Bir Jenerasyon: Z Kuşağı!

Z kuşağı, Oxford Learner's Dictionaries tarafından 90'ların sonu ile 2010'ların başı aralığındaki yıllarda doğan bireyler olarak tanımlanıyor. Her jenerasyonun kendine özgü ve birçok bireyinde etkisini farklı gösteren özellikleri vardır. Bu özellikler, o zamanda doğanların doğdukları çevreye ve sosyal sınıfa göre çeşitlilikler gösterir. Doğal olarak Z Kuşağı jenerasyonunun da kendine özgü özellikleri vardır. Bu özellikler:

• Z Kuşağı bireylerinin analitik ve hızlı bir şekilde düşünme becerisi yüksektir.
  • Genellikle bireysel özgürlüklerine oldukça önem veren ve bireysel hayatı geniş aile yapısına ve toplumsal çevreye tercih eden bir yapıya sahiptirler.
  • Teknolojinin çok hızlı geliştiği bir çağda doğdukları için bilgi erişimleri yüksektir ve dolayısıyla her bilgiyi olduğu gibi kabul etmek yerine araştırıp sorgulama yoluna gitmektedirler.
  • Z Kuşağı bir bireyin ebeveyninin X Kuşağı olması ve bu kuşakla aralarında ciddi farklılıklar oluşması nedeniyle bu kuşak, ebeveynleriyle sorun yaşamaktadır.
  • Z Kuşağı’nın hayal dünyaları oldukça geniş denilebilir.
  • Aynı anda birçok işi yapabilecek kapasiteye sahiptirler, ancak bunun için sıkılmamaları gerekir.
  • Geleneksel eğitim yöntemlerinden çok interaktif, modern, esprili ve ironik eğitim yöntemlerini tercih ederler.

Gerek daha önceki hiçbir kuşağın Z Kuşağı kadar teknolojinin içine doğmaması gerek de bu çağda doğanlar için bilginin sabit değil sürekli değişen bir yapıya sahip olması, bu zaman diliminde doğmuş olanların diğer kuşaklarla iletişim kurarken çatışmalar yaşamasına neden olur. Bundan dolayı günümüzde Z Kuşağı olan genç ve çocuklarla iletişim halinde olup genellikle bu kuşaktan olmayan öğretmen ve ebeveynler onların doğduğu çağ ile kendi çağlarının farklı olduğunu ve onların gerçeklerinin farklı olduğunu bilerek bazı çatışmaları normal karşılamalıdır ve bu duruma olumlu yaklaşmalıdır.

• "Bizim zamanımızda böyleydi."
  • "Siz zorluk görmediniz, biz zamanında..."
  • "Yatacak yerin, yiyecek ekmeğin var, neden şikayet ediyorsun?"
  • "Her şey elinizin altında!"

gibi söylemler bu kuşak için bir anlam taşımaz, çünkü o zamanda doğanların sorunları ile bu zamanda doğanların sorunları ve ihtiyaçları farklılık göstermekte ve o zamandaki zorlukları yaşamamış olmaları şu anda sorun yaşamadıkları anlamına gelmemektedir. Doğal olarak o zamanın sorunları da onlara anlamsız gelmektedir.

Sonuç olarak anne, baba ve öğretmen; yani bu gençlerin hayatlarına dokunan toplum olarak bazı bakış açılarımızı ve yaklaşımlarımızı değiştirmeliyiz.

Çünkü arkadan çok daha farklı kuşaklar gelmektedir.

Bu yazı 9 Ocak 2023 tarihinde kategorisinde yayınlandı.