5 Maddeyi Uygula, Motivasyonunu Yakala

Motivasyon, bir amacı gerçekleştirmek için istek ve arzularımızla davranmaktır.

Birinci adımda yapman gereken, amacın için güçlü bir istek oluşturmak. İstemeden hiçbir şeye başlayamazsın, çünkü zorla güzellik olmaz. En önemlisi de isteğini bir nedene bağlamalısın. Mesela, ders çalışmak istiyoruz, diyoruz ama bu lafta kalıyor. Şunu sormalıyız kendimize: “Neden çalışmak istiyorum?”. Cevabını, iyi bir lise/üniversite kazanmak için, şeklinde veriyorsan çalışmak istemek için bir neden bulmuşsun ve temel atıldı, demektir.

İstemekle birlikte harekete geçmek gerektiğini de unutmamak gerekiyor. Başarıyı düşlemek yetmez, ona ulaşmak için çabalamalısın.

İkinci adımda plan yapmak geliyor. Öncelikle kısa süreli planlamayla başlamalıyız. Uzaktaki hedefi görmeye çalışırken yakındaki hedefleri gözden kaçırmayalım. İlk olarak okuldaki sınav puanlarını yavaş yavaş arttırmayı hedeflemelisin. Her artış, bizi uzaktaki hedefe ulaştıracaktır.

Ertelemek bizi aynı yerde bırakır. Düşsen bile kalkıp yola devam etmelisin ki hedefe ulaşabil.

Üçüncü adımda yapman gereken beklemek (ertelemek) ile mola vermek kelimelerini birbirine karıştırmamak olmalı. Hedef hiçbir zaman çok yakın ve kolay gelmeyecek. Bu nedenle bazen yorulacaksın ama bu bırakmanı gerektirmez. Kendin için biraz mola verebilirsin. Bunaldığını, yorulduğunu hissettiğinde ailenle ya da yakın arkadaşlarınla biraz vakit geçirebilirsin. Bir spor dalıyla ilgileniyorsan onu yaparak kendini iyi hissetmeni sağlayabilirsin. Bunlar için ayırdığın vakitten sonra yola devam etmen gerektiğini aklından çıkarmamalısın.

Senin için en güzelini seçmek amacıyla iradeni ortaya koymalısın.

Dördüncü adımda yapman gereken senin yol almanı engelleyecek tüm dış etkenleri çek önünden. Teknolojiyi hedefin doğrultusunda kullanmıyorsan sana faydası yok demektir. Hedefe ulaşana kadar telefon, tablet, bilgisayar vb. araçları önünden kaldır. Yolun sonunda yine telefona sahip olabilirsin, ama şimdi onlara zaman harcarsan yolun sonuna varamazsın.

İnsanlar kendilerine fayda sağlayacak hareketleri yapmaya meyillidirler. Buna ödül sistemi denmektedir.

Beşinci adımda yapman gereken kendine ödül sistemi oluşturmak. Küçük ödüller belirle. Örneğin, bu soru sayısına ulaşınca bir çikolata yiyeceğim ya da programım bitince arkadaşımı arayıp onunla konuşacağım, diyebilirsin. Bu şekilde ödüller, beynine ona ulaşması için komut verir ve beyin çalışmaya başlayıp ödülü almalıyım diye kendini hazırlar. Tabi ki söylediğim ödüller olmak zorunda değil, sana iyi gelecek ödülü en iyi sen bilirsin.

Başardıklarını gördüğünde seni durduran tek şeyin kendin olduğunu fark edeceksin. Bu hazzı yaşamak için yarını bekleme, şimdi başla!

Bu yazı 16 Ocak 2023 tarihinde kategorisinde yayınlandı.