Münazara Kültürü

Münazara, belirlenen bir konu üzerinde hazırlanan etkinliktir. Bu etkinlikte farklı görüşlere sahip olan kişiler kendi düşüncelerini karşılıklı olarak savunurlar. O konu hakkında gelişmeler ve kanıtlamalar da belli bir sıra ile konuşulur.

Münazara ile birlikte çeşitli sorunlara çözüm aranır. Karşılıklı görüşler ortaya atılır. Özellikle zıt görüşler de karşılıklı olarak savunulur. Münazaralarda ortaya çıkan sorunlara farklı bakış açıları neticesinde doğru çözümlemeler getirilir. Münazaralarda da belirlenen bazı kurallar vardır. Bu kurallar neticesinde münazara doğru bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Münazarada zıt görüşlerden oluşan kişiler ortak bir konu hakkında görüş ortaya sunarlar. Bunu da ispatlamak için ellerinden geleni yaparlar.

Münazara özellikle üniversitelerde ve liselerde çok sık gerçekleşir. Münazarayı yöneten bir başkan bulunur. Belirlenen gruplar jürinin önünde konuşmalar yaparlar. Bu gruplarda ise yaklaşık üç ya da dört işi bulunur. Her grup ise kendi başkanı ile sözcülük edecek kişiyi seçer. Sözcüler kendi gruplarının konuyu hangi yönü ile savunacaklarını da dile getirirler. Daha sonra ise münazara sırasında grup üyeleri sıra ile konuşmalar gerçekleştirirler. Bunun için de konuşmacıların her biri için belli süreler verilir. Münazaranın sonunda ise grup başkanı savunma yaparak münazarayı bitirir. Münazarada yer alan jüri ise grupların yaptıkları konuşmaları, başarılarını ve savunmalarını da göz önünde bulundururlar. Buna göre değerlendirmeler yapıldıktan sonra kazanan taraf da jüri tarafından belirlenir.

Buraya kadar münazara ile ilgili hemen her yerde karşılaşabileceğiniz klasik bilgiler mevcuttu. Peki bizim münazaraya dair okul olarak bakış açımız nedir? Münazara bizim için bir kültürdür. Hayata farklı açılardan bakabilmeyi, düşüncelerimizi özgürce ifade edebilmeyi, sorunların kavga etmeden de karşı tarafı ikna ederek çözülebileceğini gösteren bir kültür. Öğrencilerimizin iletişim becerilerinin daha da gelişmesi ve onları hayata hazırlama aşamasında, tartışma kalitelerini yükselten bir platform olarak münazarayı, eğitim sürecinin temel basamakları arasına koymayı başarmış durumdayız.

İnanıyoruz ki farklı düşüncelere tahammül etmeyi başarmış nesiller hayata atıldıklarında daha kaliteli bir yaşamın anahtarını ellerinde tutacaklar. Okul sıralarında geliştirdikleri münazara kültürünün onlar için ne kadar büyük bir avantaj olduğunu fark edecekler. Bu kazanımın, bu kültürün onlarda istendik bir davranış haline gelmesi için gerekli çabayı gösteren tüm okulumuz öğretmenlerini daha iyi anlayıp sevgiyle hatırlayacaklar.

Siz de münazara kültürünü hayatınıza dahil etmeyi unutmayınız. Farklı düşüncelere saygı duyabilmenin, hayata farklı açılardan bakabilmenin ne büyük bir zenginlik olduğunu hissederek ve çevrenize hissettirerek yaşayınız.

Bu yazı 7 Şubat 2022 tarihinde kategorisinde yayınlandı.