Lokomotif misin, Vagon mu?

Tarihler 11 Mart 2020’yi gösterdiğinde birçoğumuzun daha önce duymadığı, çok azımızın terim olarak ancak manasını bilebildiği bir sözcük bir anda yaşamımızın değişmez parçası oluverdi: Pandemi, namıdiğer “Salgın”. Aslında bu tarihin birkaç ay öncesinden duymaya başladığımız, fakat dünyanın öteki ucundaki bir ülkeden duyduğumuz için pek de ciddiye almadığımız bir kelimeydi bu. Ta ki sınırlarımızın içinde vücut bulana ve yaşamlarımıza orta yerinden sert bir giriş yapana kadar…

Salgına bağlı ilk ölümün gerçekleşmesi ve okulların yüz yüze eğitime ara vermesinin üzerinden geçen neredeyse iki yıl… Bu sürenin neredeyse yarısında yüz yüze eğitim veremeyen bir sistem ve tüm bu süre boyunca hakkı olan nitelikli eğitimi alamamış bir nesil… Neredeyse kaybolmuş bir nesil ve bu neslin özellikle de “yeni liselilerin” ağzından hemen her durumda dökülen kalıplaşmış bir söz “Ama biz bunu görmedik, ama biz iki senedir evdeydik, ama biz bunları hep online derste işledik, nasıl hatırlayabilirim ki, ama biz, ama biz…”

Sevgili gençler!
Ortada bir mağduriyet olduğu aşikar ve başarılamayan, daha doğrusu başarmak için en ufak bir çaba dahi gösterilmeyen her durumda bu mağduriyetin ardına sığınmak mıdır doğru olan? Her yenilgide bir mağduriyet zırhı kuşananlar mıdır çağını ileri taşıyacak olanlar? Yoksa, ileri gidenleri en arka sıradan izleyecek olanlar mıdır onlar?

Sınıflarda sizlere çok kez söylediğim gibi her milletin evlatları arasında lokomotifler ve vagonlar vardır. Lokomotif olanlar, ki neslini, milletini, devletini ve çağını ileri taşıyanlardır, vagonlar ise isteseler de istemeseler de lokomotifin ardından giden ve başaranlara ancak uzaktan bakanlardır. Tarihimiz, hak ve imkanları olmasına rağmen mağduriyet zırhını kuşanmayan, olumsuzlukların ardına saklanmayan, saklanmak şöyle dursun, tüm olumsuzlukları tüm gücüyle yırtıp atan ve kendilerine biçilen rolleri yeniden yazan Mustafa Kemal gibi, Fatih gibi, İlteriş gibi nice kahramanlarla doludur ki hiç şüphesiz siz kıymetli gençlerimizin önündeki en aydınlık ışık, en sarsılmaz inançtır onlar!

Sevgili çocuklarım, tarih ancak ondan ders almayı bilmeyenler için tekerrürden ibarettir. Bugün şu genç yaşınızda Covid salgını yüzünden yaşadığınız mağduriyet, karşılaştığınız ilk zorluk olmadığı gibi uzun ve başarılarla dolu olmasını dilediğim yaşamlarınızda göreceğiniz son zorluk da olmayacaktır, ancak bu zorlukların ardında avunmak yerine tüm gücünüzle üstlerine gittiğinizde göreceksiniz ki ilk önce mağduriyetler, ardından çok daha önemlisi “vagonlar” azalacaktır.

Bazılarınızın bu yazıyı okurken “Neden hep bizden bir şeyler bekleniyor, acaba sizler ne yaptınız ki” dediğinizi duyar gibiyim fakat “Lokomotif ya da vagon olmak şöyle dursun”  ancak istasyonlarda tren bekleyen bir neslin ferdi olarak başaramadıklarımızı başaracağınıza herkesten, her şeyden önce sizin inanmanızı yürekten diliyorum.

Kendinizden, gücünüzden asla şüphe duymayın, neler yapabileceğinize her zaman inanın! Sizden sonraki zamana vagonlarla değil güçlü lokomotiflerle dolu bir çağ bırakabilmek için girişeceğiniz her işte kendinize ilk önce şu soruyu sorun: Lokomotif mi olacağım, yoksa sadece bir vagon mu?

Bu yazı 14 Şubat 2022 tarihinde kategorisinde yayınlandı.