İngilizce Konuşalım

Yabancı dil öğretimi her yaşta ve her düzeyde uygulanabilen, fakat oldukça ciddiye alınması gereken bir süreçtir. Erken yaşta yabancı dil öğretimi ülkemizde son yıllarda çok büyük bir önem kazanmaktadır. Okul öncesinden başlayıp devam eden iletişim kurma, düşünceyi geliştirme ve bilgi aktarma gibi özelliklerinin gelişimine büyük katkısı olduğu için çok önemlidir.

Eğlenerek öğrenmenin ilk basamağı olan küçük yaş gruplarında bu kazanım daha kolay elde edilir. Rol-model olarak öğretmeni alan çocuklar, öğretmenin kurduğu çeşitli öğretim teknikleri ile dili öğrenir. Oyunlar ve çeşitli tekrarlar ile bu öğrenim daha kalıcı bir hale dönüşür ilerleyen yaşlar için.

Bu yaş grubu öğrenmenin ilk aşamasında öğretmeni izler ve anlam çıkarır. Oyunlar ve aktiviteler bu ilk aşamayı destekler. Dil bilimciler ve eğitimciler erken yaşta yabancı dil öğretiminin çocuğun bilişsel gelişimine katkıda bulunacağını belirtmektedirler.

Peki, neden sıklıkla genel olarak “ biliyorum, ama konuşamıyorum” cümlesini her yaş grubunda duymaya başlıyoruz? Temelini okul öncesi dönemde böylesine güzel aldığımız bir dili neden sadece ‘gramer’ ile hafızamızda tutuyor ve ‘speaking’ dediğimiz dilin konuşma kısmında eksik kalıyoruz? Küçük yaşlardaki özgüvenimiz, neden ilerleyen zamanlarda devamlı bir hal almıyor?

İngilizce konuşmanızı geliştirmek için yapmanız gereken tek şey "İNGİLİZCE KONUŞMAKTIR". Karmaşık gibi görünür, fakat çok basittir aslında. Bunu kolaylaştıracak ve bu konuda ilerlemenizi sağlayacak bir teknikten bahsetmek istiyorum: “Shadowing (Gölgeleme) Tekniği. “Repeat after me…” (Benden sonra tekrar edin.) Bu cümleleri eğitim hayatımız boyunca İngilizce derslerinde sıklıkla duyarız. Bu aslında İngilizcede shadowing (gölgeleme) yani birini gölgesi gibi takip etme, yaptıklarını birebir tekrar etme (ve bu yolla öğrenme)- diye bilinen İngilizce sözlü tekrar alıştırmasıdır. Duyulan İngilizce sözlerin ve sözcüklerin aynı anda yüksek sesle tekrarlandığı bu alıştırmalar, İngilizce telaffuzunuzu, tonlamanızı ve genel olarak İngilizce konuşma becerilerinizi geliştirmeye yardımcı olurlar. Bunu daha önce sınıfta öğretmeninizle birlikte yeni bir kelime öğrenirken yapmış olabilirsiniz.  En sevdiğiniz İngilizce şarkılara eşlik ederken de aynı yöntemi kullanmışsınızdır.

Shadowing, başlangıç seviyesindeki İngilizce öğrencileri için harika bir yöntemdir. Çünkü öğrenme sürecinizin en başından itibaren size yüksek sesle İngilizce konuşma alışkanlığı kazandırır.

Ağzınızdan çıkan her şeyi anlamasanız bile doğru İngilizce telaffuzları taklit ediyor olacaksınız, bu da ileride konuşma İngilizcenizin başarılı olmasını sağlayacak. Ayrıca İngilizce konuşurken daha rahat olacak, kendinize daha fazla güveneceksiniz. Özellikle bu teknik, hali hazırda aksan ve konuşma noktasında erken yaştaki kullanıcılar için çok etkili ve kalıcıdır. Çocuğunuzla beraber İngilizce bir çizgi film ya da şarkıyı, yüksek sesle tekrar ederek hem eğlenebilir hem de aksanı konuşma ile buluşturarak gölgeleme yapabilirsiniz. Biliyorum, ama konuşamıyorum diyorsanız eğer,  Shadowing bu durumlarda çok işe yarayan bir yöntem. Yapmanız gereken tek şey hem yetişkin hem küçük yaş gruplarında, hedef dilinizde bir dizi, film, çizgi film, reklam filmi, şarkı veya podcast açmak ve ardından ne söylendiyse tekrar etmeye çalışmak. Söylenme kolaylığı ve akılda kalıcılığı bakımından reklam cıngılları, şarkı nakaratları gibi içerikleri öncelikli deneyebilirsiniz. Emin olun ki bu kadar çok tekrarladığınız cümleler asla aklınızdan çıkmayacaktır. Yabancı dil konuşmanın ülkemizde ilk anahtarı olan özgüven duygusunu ‘Shadowing  ( Gölgeleme) ‘ tekniği ile aşabilir, dil öğrenimin en önemli olan kısımlarından ‘speaking’ kısmını bu sayede kolaylaştırabilirsiniz.

Unutmayalım ki İngilizce konuşmanızı geliştirmek için yapmanız gereken tek şey "İngilizce konuşmaktır".

Bolca gölgede kalmanız dileğiyle…

Bu yazı 26 Aralık 2022 tarihinde kategorisinde yayınlandı.