Hızlı Oku, Fark Yarat.

Bir metni anlayarak kısa süre içerisinde okumaya hızlı okuma denir. Göz kaslarının çeşitli alıştırmalarla geliştirilmesi sayesinde parçadan bütünü görmeye doğru eğitilip göze hız kazandırma yöntemidir.

Neden Yavaş Okuyoruz?

Bazı yanlış alışkanlıklarımız neticesinde kitapla aramıza duvarlar öreriz. Öğrenim hayatının başlarında sesli okumanın alışkanlık haline getirilip ileri yaşlarda devam ettirilmesi, okuma esnasında dudakların okumaya eşlik ettirilmesi veya metnin içimizden kelime kelime okunması yorucu ve zaman kaybına neden olabilecek durumlardır. Böylelikle metin veya kitap okurun gözünde büyür, içinden çıkılamayacak hal alır. Yavaş okumak, her zaman daha iyi anlamak anlamına gelmez. Yavaş okuyan okuyucunun zihni ara boşluklara açık olduğundan genellikle dikkati dağılabilir.

Okuma Nasıl Hızlandırılabilir?

Öncelikle doğru okumak ve okuduğunu anlamak oldukça önemlidir. Zihnin kelimeyi kolayca anlaması için geniş bir kelime hazinesine sahip olmak gerekir. Ardından göz ve beyin arasındaki koordinasyonu geliştirici alıştırmalar yapmak, görülenin beyne hızlıca aktarılıp anlamlandırılması yönünde işimizi kolaylaştırır.

Okuma hızımızı artırmak için görme açımızı geniş tutmamız gerekir. Başlangıçta birkaç kelime gruplanır, daha sonraları görme açısı genişletilerek satırdan paragrafın bütününe doğru ilerler. Süre tutarak yapılan alıştırmalar, bizi hedefimize oldukça yaklaştırır.

Hızlı okuma teknikleri arasında paragrafı okumak, çapraz okumak, sütun okumak sıklıkla tercih edilir. Çalışmaların başlarında hıza karşılık anlamada güçlükler olabilir. İlerleyen zamanda hızla birlikte anlama oranındaki artış, yapılan çalışmaları amacına ulaştıracaktır.

Hızlı gelişen ve değişen dünyada bilgiye ulaşmamız kolay hale gelmiştir. Öğretici kaynak ve edebi eserlerin sayılarının artması, birçoğuna ulaşıp onları okuma ihtiyacını doğurmuştur. Bu durum, okuma eyleminin hızlandırılmasıyla mümkün olabilir. Hızlı okuma becerisine sahip olmak, sosyal hayattaki başarının yanı sıra sınav başarısının artmasında da önemli ve belirleyici bir yere sahiptir.

Bu yazı 22 Kasım 2021 tarihinde kategorisinde yayınlandı.