Erteleme Alışkanlığı

Neleri erteleriz hiç düşündünüz mü? Ve neden erteleriz?

Ertelediğimiz işler genellikle yapılması zor ya da sıkıcı işlerdir. Ertelemenin nedeni tembellik gibi görünse de değildir aslında. İnsanlar çoğu zaman olumsuz duygularla yüzleşmek istemez. Ertelemenin esas nedeni insanın duygularını nasıl yöneteceğini bilmemesidir.

Yapmaya istekli olmadığımız bir işi bir kere erteleyerek olumsuz duygulardan kaçınca bunu tekrarlamak isteriz. Bu nedenle ertelemek çoğu insan için bir defaya mahsus bir durum olmaktan çıkar, bir alışkanlığa dönüşür maalesef.

Bir de işin psikolojik kısmı var tabi. Olumsuz duygularla yüzleşmemek ve kendimizi daha iyi hissetmemiz için ertelesek de sonunda kendimizi daha da kötü hissettiğimiz bir durumda buluruz. Çünkü, erteleme alışkanlığı insanın kendine olan güvenini ve saygısını azaltır. Charlotte Lieberman’ın dediği gibi “Uzun dönemde bu alışkanlık insanı sadece verimsiz yapmakla kalmaz onun psikolojisini de tahrip eder.”

Daha önce de söylediğim gibi ertelemenin nedeni duygusaldır. Charlotte Lieberman’a göre insan bu alışkanlıktan kurtulmak için zaman yönetimi eğitimi almak yerine duygularını nasıl yöneteceğini öğrenmelidir.

Judson Brewer yaptığı araştırmalarda, ertelediği işleri olumsuz duygularla baş edemediği için ertelediğini kendine itiraf eden ama bunu yaptığı için kendisini suçlamayan insanların bir sonraki seferde daha az erteleme eğilimi gösterdiğini saptadı. Bizim de bu durumun farkında olmamız erteleme alışkanlığından kurtulma olasılığımızı artırır.

Bu yazı 12 Nisan 2021 tarihinde kategorisinde yayınlandı.