Etkileşim

Öğretmenlik mesleğini seçmemde en etkili kişi ilkokul öğretmenimdir. Kendime küçük yaşta rol model olarak aldım.

Sınıfta ders anlatırken tahtadaki duruşum, hatta bir elimi belimde tutmam bile aynıydı Mustafa öğretmenimle. Onun gülen yüzü, konuşmasındaki özen, kibarlığı bende etki bıraktığına inanıyorum.

İlkokulu Anadolu’da küçük bir köyde okudum. Bir mezrada oturuyorduk. Okula yürüyerek gidiyorduk. Üst sınıflarda okuyan öğrenci sayısı çoktu. Bizim için onlar da iyi örneklerdi. Cumhuriyet okullarında görev yapan öz verili öğretmenler sayesinde Atatürk’ü öğreniyorduk. Cumhuriyetin verdiği imkanlarla yatılı okumuşlardı. Bu abi ve ablalarımızın sayesinde Fakir Baykurt, Yaşar Kemal, Orhan Kemal gibi yazarların kitaplarıyla tanıştım.

Zorlu Yol

Kış zor geçerdi bizim orada. Binboğa Dağları’nın eteklerine kurulmuştu köyüm. Yine geceden kar yağmaya başlamıştı ve soğuktu. Babam dışarıyı kontrol etti, döndü. “Böyle yağarsa yollar kapanır, yarın okula gidemezsiniz.” dedi. Ben çok üzülmüştüm.

Sabah kalktığımızda gerçekten de patika yol kardan kapanmıştı. Yol dediysem keçilerin meşeliğe giderken açtığı karla kaplı yoldan söz ediyorum. Babam ve annem koyunları yemlemek üzere kalktıklarında ablamlar da onlara yardım için arkalarından gitmişlerdi. Okula gitmeliydim. Öğretmenim neler anlatacak? Bunları kaçırmak istemiyordum.

Kalktım çarçabuk giyindim. Anamın ördüğü yün çoraplarımı giydim. Eldivenlerimi elime taktım. Yine tiftik beremi de kulaklarımı iyice kapatacak şekilde başıma geçirdim. Okula gitmek için bez çantamı attım omzuma, evden çıktım. Dışarıda hiç kimse yoktu. İki tane kangal köpeğimiz vardı. Biri çok iri, görevi sadece evi beklemekti. Onun korkusundan habersiz kimse gelemezdi.

Benim sevdiğim köpeğimin adı Duman’dı. Yola koyuldum. Duman köpeğim de benimle geliyordu. Beni korurdu.  Köpeğim Duman’dan güç alıyordum. Annemlerin koyunları yemlemeleri, bakımı yarım saatten fazla sürerdi. Kimsenin haberi olmamıştı okula gitmek üzere yola çıktığımdan.  Çok küçüktüm. Bazen köpeğimden destek alıyordum. Ensesinden tutuyordum, hep yanımda yürüyordu. Üşüyordum, yorulmuştum. Yolda hiç iz yoktu. Her gün gittiğim yolu tahminen gidiyordum. Kar hızlanmıştı. Ortalıkta kimseler yoktu. Sadece uzaktan köpek sesleri geliyordu. Benim köpeğim de birkaç kez havladı. Bir ara uzaktan babamın sesini işitir gibi oldum. Aliiiiiii  Aliiiiii… Annem babama haber vermiş: “Ali çantasını almış, okula gitmiş.” diye. Babam izimizi takip etmiş, çok korkmuşlar tabi.

Yolumu şaşırmıştım kayaların çalıların olduğu bir yere doğru gitmiştim. Ayağım karın altında kalan çalılara takılıyordu. Öyle yorulmuştum, öyle üşümüş ve de korkmuştum ki… Oturdum, kaldım karın üstüne. Tipi de çıkmıştı.

Babamın sesi yaklaşıyordu. Köpeğim bir kez daha havladı. Babam yetişmişti. Geldi beni karın içinde kucakladı, kaldırdı. Bir taraftan ellerimi nefesiyle ısıtıyordu bir taraftan da söyleniyordu. Bana sarılıyor, ellerimi, yüzümü tutuyor, ısıtmaya çalışıyordu. Üşümüştüm. Ayaklarımı hissetmiyordum. Paltosunu çıkardı, beni sardı. Sırtına aldığı gibi okula götürdü. Okula varmıştık. Bacadan çıkan dumanı görmesek okul kapalı sanacaktık, geri dönecektik. Pencerenin önünden geçtiğimizi görmüş olacak ki kapıyı açtı, bizi hemen içeri aldı Mustafa öğretmenim. Telaşla babamın sırtından aldı, sobadan uzak bir sıraya oturttu. Çoraplarımı çıkardı babamla öğretmenim. Ayaklarımın donmuş olmasından endişeleniyorlardı. Ayaklarımı önce karla ovdular. Biraz ısınmaya başladım. Arkadaşlarımın yüzündeki endişe ve korkuyu görüyordum. Ses çıkarmadan içlerinden biri kalktı, sobaya birkaç meşe odunu daha attı. Benim için kaygılandıkları belliydi. Öğretmenim öğrencilere dönerek “Ali çok üşümüş. Babası zamanında yetişmiş Ali’ye. Onu donmaktan kurtarmış.” dedi. “Biliyorsunuz, arkadaşınız okulu çok seviyor.”

O gün benim için çok zor geçmişti. Fakat babam, öğretmenimin ve arkadaşlarım için ne kadar değerli olduğumu görmüştüm. O gün söz dedim kendime, ben de öğretmen olacağım; sevgiyi, merhameti, öğrenme merakı kazandırmayı ilke edineceğim.

İyi örneklerle Eral Okulları’nda öğrencilerimizde iz bırakalım.

Paylaşmak güzeldir.

Ali Dursun Akbulut
Sınıf Öğretmeni

Bu yazı 5 Nisan 2021 tarihinde kategorisinde yayınlandı.