Dikkat Sınav!

“Neden netlerim sürekli artmıyor? Sürekli çalışıyorum, ama ilerlediğimi göremiyorum.” Kendinize bu soruları sorduğunuzu biliyorum. Bunun için çözüm yolları aradığınızı da. Her şeyi düzgün yaptığınızı düşünüyorsunuz, ancak sonuç alamadığınızı görüyorsunuz. Peki, yolunda gitmeyen şey nedir?

Sınava hazırlanma süreci sadece bilgi birikimini artırmaktan ibaret değildir. Tüm dersleri yeterince ve ayrıntılı çalışsanız dahi bunu sınava yansıtamayabilirsiniz. Çünkü sınava hazırlanmanın iki boyutu vardır. Bunlardan biri bilişsel boyut, diğeri de duyuşsal boyuttur. Sınava hazırlık sürecinin BİLİŞSEL boyutunda sizlere önereceğim şu unsurlara dikkat etmelisiniz:

  • Soruları hızlı okuyup basit hata yapmaktansa, dikkatli ve özenli okumalısınız.
  • Denemelerde yapılan en büyük yanlışlardan biri seçeneklerin tamamını okumadan aklınıza ilk gelen seçeneği işaretlemenizden kaynaklanır. Tüm seçenekleri okumanız daha doğru ve mantıklı olanıdır.

Sınavlarda Yapılan Yanlışların Sebepleri ve Netleri Artırmanın Yolları

  • Deneme sınavından sonra yapamadığınız soruların çözümünü mutlaka öğrenmelisiniz. Çözümünü öğrenmediğiniz soru karşınıza tekrar geldiğinde yapamazsınız.
  • Paragraf sorularını çözerken yapılan en büyük hatalardan biri, soruyu metne bağlı kalarak çözmekten ziyade, öğrencinin kendi fikri ile hareket etmesidir. Metnin ne istediğini iyi kavramak gerekir.
  • Deneme sınavlarındaki eksikliklerin çok iyi tespit edilerek nokta atışı şeklinde konuların tekrar edilmesi sınavdaki net sayınızı arttıracaktır.
  • Zamanla öğrendiğiniz bilgileri unutmanız kaçınılmazdır. Bu nedenle düzenli tekrarlar yapmalısınız.

Bilişsel boyutun yanı sıra sınava hazırlık sürecinde DUYUŞSAL boyutu da kontrol etmeniz gereklidir. Ders çalıştığınızda ihtiyacınız olan bilgiye sahip olabilirsiniz. Ancak sınav anında sizde var olan bu bilgilerin açığa çıkması, sınavı yönetme becerisi ile doğru orantılıdır.

Duygularınızı kontrol altına aldığınızda sınavda maksimum performansı yakalayacaksınız. Yapılan deneysel çalışmalarda belirli oranda kaygının öğrenmeyi ve hatırlamayı olumlu yönde etkilediği, buna karşın aşırı kaygının sınavı olumsuz yönde etkilediği ortaya konulmuştur. Kaygınızı kontrol altına aldığınızda zihninize yaptığınız baskı ortadan kalkacak ve uzun süreli belleğe yerleştirdiğiniz bilgilere ihtiyacınız olduğunda ulaşabileceksiniz. Bunun için yapmanız gereken unsurlardan biri sınavdan önceki zihinsel ve duygusal hazırlığınızdır.

Sınavdan önce kendinizi, sınavda şu kadar net yapacağım, diye koşullamayın! Sınav hazırlığınızı istediğiniz oranda zaten yaptınız. Sınavı doğal akışında çözün ve tamamlayın. Sınava girmeden sınavın sonucu üzerine düşünerek kendinizi kaygılandırmanın hiçbir faydası olmayacaktır. Sınav sonucuyla zamanı gelince zaten yüzleşeceksiniz. Bu duygusal beceriye sahip olduğunuz da gerçek performansınızı da sınava yansıtabilirsiniz.

İnanmak ve çalışmak başarmanın koşuludur. Kendi hikayenizi kendiniz yazabilirsiniz. Sabır ve fedakarlıkla üstesinden gelemeyeceğiniz hiçbir şey yoktur. Hayallerinizi gerçeğe dönüştürmenin anahtarı ellerinizde. Şimdi başarmak için sıra sizde. Bunu yapabileceğinize yürekten inanıyorum.

Bu yazı 22 Mart 2021 tarihinde kategorisinde yayınlandı.

ERAL OKULLARI (Çukurova Kampüs)
Adres: Huzurevleri Mah. 77123 Sk. No:3 01360 Çukurova Adana, Türkiye

ERAL MİNİ ANAOKULU
Adres: Güzelyalı Mah. 81128 Sk. No:4 01170 Çukurova Adana, Türkiye

ERAL İLKOKUL & ORTAOKUL
Adres: Güzelyalı Mah. 81107 Sk. No:3/1 01170 Çukurova Adana, Türkiye 

ERAL ANADOLU – FEN LİSESİ
Adres: Güzelyalı Mah 81108 Sk. No:16 01170 Çukurova Adana, Türkiye

444 3725
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram