Coğrafya Kader Midir?

‘’Coğrafya kaderdir.’’ 600 yıl önce söylemiş bu sözü İbn-i Haldun. Peki, bu cümleyi kabul etmemiz doğru mu?

Zeytinyağı üretiyorsak, evet. Ama zeytinyağının hikayesi varsa cevabım hayır. Dünya’nın en güzel zeytinyağını biz üretiyoruz, fakat İtalya’ya satıyoruz hem de hammadde fiyatına. Hikayesi olmayan zeytinyağı o. Orada İtalyan şişesine giriyor. Şişenin hikayesinde Rönesans var, Da Vinci var, Galileo var, Michelangelo var… Ve zeytinyağı orada hikayesini kazanıyor. Eğer sadece demir, zeytin, fındık gibi somut şeyler üretiyorsan İbn-i Haldun haklı, coğrafya kaderdir.

Somut değil, soyut üretebiliyorsan fikir, hayal, kurgu, yazılım üretebiliyorsan coğrafya kader değildir. Yanılıyor İbn-i Haldun. Bir tarafta teknoloji ve bilim üretenler, diğer tarafta başkalarının ürettiği teknoloji ve bilimi kullananlar. Emin olun ki hepimizde üretebilecek kapasite, konfor alanını terk edebilecek cesaret, başarana kadar durmayacak azim mevcut. Yeter ki bir adım at ve harekete geç…

NOT: Coğrafya kader değildir.

Bedir Eyriparmak

Bu yazı 6 Ocak 2020 tarihinde kategorisinde yayınlandı.