Çocuğum Ne Zaman İngilizce Konuşacak?

Günümüz koşullarında yabancı dil bilmek bir gereklilik halini almıştır. Dış dünya ile iletişime geçmek, birçok alanda bilgi ve fikir sahibi olabilmek için yabancı dil bilmenin önemi her geçen gün daha da artmaktadır. Yabancı dil öğreniminin erken yaşta başlamasının avantajları, yapılan araştırmalar ile kanıtlanmıştır ve bu aşamada eğitim kurumlarının üstlendiği rol büyük önem arz etmektedir.

Öğrencinin yabancı dil öğrenme yolculuğunda öğretmenin akademik donanımı, yeterliliği, okulun yeterli koşul ve hizmeti sağlıyor olması faktörlerinin yanı sıra; anne-baba ya da yakınlarının bu süreçte nasıl eşlik edeceği konusunda bilinçli olması da dil edinimini etkileyen önemli etkenlerden biridir. Çocuklarımızın öğrenme stillerinin bizimkilerle aynı olmadığını bilerek neler yapmalı ve neler yapmamalıyız? Velilerimizden gelen ve en sık karşılaşılan sorularla devam edelim.

Çocuğum ne zaman İngilizce konuşacak?

Veliler olarak çocuklarımızda öğrenmenin gerçekleştiğini görme isteği ve heyecanını duyuyor olmak tabii ki doğal bir durumken, yabancı dil ediniminin de tıpkı ana dilimizi edinirken olduğu gibi belli bir zaman, emek ve sabır gerektiren bir süreç olduğunu unutmamalıyız. Ve aynı zamanda her çocuğun bizler kadar karmaşık ve duygusal hayata sahip olabileceklerini, öğrenme hızının her çocukta aynı olmadığını ve aramızdaki jenerasyon farkını da düşünerek ne kadar İngilizce bildiğini öğrenebilmek adına üzerine gitmenin ve bu tür bir ölçme tutumunda olmanın bize olumlu hiçbir sonuç getirmeyeceğini bilerek yaklaşmamız gerekir. Çocuk ne kadar özgür alana sahipse o kadar kendini ifade edecektir.

Ben de İngilizce biliyorum, çocuğuma nasıl faydalı olabilirim?

Eğer İngilizce öğretmeni değilseniz, İngilizce öğretmeye çalışmamamız gerekir. Çocuğumuza ders çalışırken destek olmak ile dil unsurlarının nasıl öğretileceği konusunda eğitim almadan yabancı dil öğretmeye çalışmak arasındaki farkı iyi anlamak önem teşkil etmektedir. Ödev yaparken çocuğunuzun yanında olmanız, sorun yaşadığı yerde ise bilgiyi hemen aktarmak yerine kendisine sorular yönelterek bir sonuca varmasını, varamadığı takdirde öğretmeninden destek istemesi konusunda yönlendirmeniz faydalı olacaktır.

Çocuğum okul dışında yabancı dilini geliştirmek için ne yapmalı?

Dil edinimi o dile ne kadar maruz kaldığımız ile doğru orantılı olarak gelişir. Yapılan araştırmalarda okuma ve dinlemenin yabancı dil öğreniminde etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Ne kadar okur ve dinlersek o kadar girdi alır ve bir süre sonra çıktıya dönüştürürüz. Veli olarak çocuğumuzla İngilizce altyazılı filmler izleyip, basit seviyelerle başlamak üzere okuma kitapları alıp birlikte okumaya başlamak önemli bir adım olacaktır. Ve bunu sabırla sürdürüp alışkanlık haline getirmek gerekir.

Çocuğum ders çalışmak yerine, bilgisayar başında. Nasıl kontrol edebilirim?

21. yüzyıl teknoloji çağı çocukları ile aramızdaki jenerasyon farkı oldukça büyük. Çocuğumuzun teknolojiye ilgi ve merakı da bir o kadar doğal. Fakat veliler olarak bu süreci bir avantaja dönüştürmek mümkün. Özellikle yabancı dillerini geliştirebilecekleri onlarca online platformlar, oyunlar ve aktiviteler bulunmakta. Öğretmeninize danışarak alacağınız öneriler doğrultusunda çocuğunuzla birlikte bu süreci eğlenceli bir hale getirmeniz büyük katkı sağlayacaktır.

Yabancı dilin bir tehdit değil bir fırsat olmasını istiyorsak, çocuğumuzun herkesle aynı olamayacağını, farklı öğrenme stilleri ve duygu durumlarına sahip olduğunu bilerek yaklaşmalıyız. Ergenlik dönemi, yani çocuğumuz 12 yaşına gelene kadar kazandırılması gereken şey öncelikle, öz yeterliliktir. Yabancı dili sevdirme, içsel ve dışsal motivasyonunu etkileyen faktörleri lehine çevirmek ve sabırlı olmak büyük önem arz etmektedir.

Bircan Koylu

Bu yazı 13 Ocak 2020 tarihinde kategorisinde yayınlandı.