Ama Nasıl?

Yabancı dil öğreniminin erken yaşlarda başlanması gerektiğini, küçük yaştan itibaren yabancı dile maruz kalmanın önemini ve daha da önemlisi ikinci bir dil bilmenin gerekliliğini yıllardır okur, duyarız. Bunların hepsi doğrudur evet. İkinci hatta üçüncü bir dil öğrenilmeli ve buna erken yaşlarda başlanmalıdır. Ana dilimiz dışında bildiğimiz başka diller de olmalıdır ve bu en doğru şekilde yapılmalıdır, peki ama nasıl?

Yabancı dil öğrenimini kolaylaştırmanın ilk yöntemi erken yaşta başlamaktır çünkü yaş ilerledikçe öğrenme güçleşir. Öğrenmenin en kolay olduğu zamanlar çocukluk çağlarıdır evet ama ilerleyen yaşlarda da yabancı dil öğrenmek mümkündür. Yaş kaç olursa olsun, öğrenme tekniğinin mantığı aynıdır; yabancı dile maruz kalmak. Yaş ile seviye değişir ama mantık hep aynı kalır. Yabancı bir dili öğrenmek için, öğrenmek istediğimiz o dile yoğun bir şekilde maruz kalmamız gerekir. Bunu küçük yaşlarda; hedeflenen dildeki çocuk şarkıları, hikaye kitapları, çizgi filmler ve en önemlisi yabancı dile entegre edilmiş oyunlar ile yapmak mümkünken ilerleyen yaşlarda da yine aynı mantıkla; şarkılar, filmler ve kitaplar ile yapmak mümkündür. İmkân varsa ana dili, öğrenmeyi hedeflediğimiz dil olan birisiyle iletişim halinde olmak öğrenme hızımızı önemli ölçüde etkileyecektir. Böyle bir imkân yok ise, kendimizi az önce sıraladığımız yöntemlerle yabancı dile maruz bırakmak en doğru yöntem olacaktır. Çünkü yaş kaç olursa olsun bir dili öğrenebilmemiz için o dilin duyu organlarımıza hitap etmesi gerekir. Dilin nasıl konuşulduğunu duymalıyız çünkü, sürekli dinleme pratiği yapmak; kulak aşinalığına ve kelime dağarcığına kesin etki yapar. Dilin nasıl yazıldığını görmeliyiz çünkü, kelimelerin yazılışlarını da görerek öğrenmek bir sonraki aşama olan yazma eylemine zemin hazırlar. Zamanla izlediğimiz filmlerde duyduğumuz cümleler, telaffuzlar; yazılarda gördüğümüz cümle kalıpları, kurallar zihnimize yerleşir. Bunları yaparken istikrar çok önemlidir çünkü yabancı dil; tekrar ederek süregelen bir çalışma biçimiyle öğrenilir. İstikrar ve düzenin sonunda ise dil öğrenimi gerçekleşmiş olur.

Görüldüğü üzere yabancı dili öğrenmek için birçok farklı yöntem mevcuttur. Her birey eşsizdir ve farklı öğrenme yeteneğine sahiptir. Bundan dolayı bu yöntemlerin hepsinin denenip birey tarafından kendisine uygun olanlarını bulunması gerekir çünkü kendinize uygun olmayan tek bir yönteme saplanmışsanız dil öğrenmeniz oldukça zorlaşacaktır. Yetişkinler deneme yanılma yöntemi ile bunu rahatlıkla yapabilirler. Küçük yaş için ise en etkili yöntem; yabancı dil hedefli çeşitli ve her duyuya hitap edecek oyunlar yaratmak ve çocukların öğrenme hızını gözlemlemektir çünkü yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da öğrenme şekli bireyden bireye değişir. Bunu da yine deneme yanılma yöntemi ile tespit etmek mümkündür.

Yabancı dil öğreniminin önce önemini, sonra da ‘Nasıl?’ını öğrendiğimize göre, şimdi harekete geçme zamanı. Geleceğimiz için çocuklarımızı, öz değerimiz ve gelişimimiz için ise kendimizi eğitmeye başlayalım. Unutmayın, bu hayattaki en büyük yatırım, kendinize yaptığınız yatırımdır. Sevgi ile kalın…

Bu yazı 20 Eylül 2022 tarihinde kategorisinde yayınlandı.
Önceki Yazı

ERAL OKULLARI (Çukurova Kampüs)
Adres: Huzurevleri Mah. 77123 Sk. No:3 01360 Çukurova Adana, Türkiye

ERAL MİNİ ANAOKULU
Adres: Güzelyalı Mah. 81128 Sk. No:4 01170 Çukurova Adana, Türkiye

ERAL İLKOKUL & ORTAOKUL
Adres: Güzelyalı Mah. 81107 Sk. No:3/1 01170 Çukurova Adana, Türkiye 

ERAL ANADOLU – FEN LİSESİ
Adres: Güzelyalı Mah 81108 Sk. No:16 01170 Çukurova Adana, Türkiye

444 3725
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram