Haydi Çocuklar, Okula!

Bir Sınıf Öğretmeninin Gözünden Okul Yolculuğu

Yoksa çocuklar değil de anneler babalar mı demeliyim? Benim sözüm anne, babalara. Aile ile geçen uzun bir beraberlikten sonra, bütün birikimleriyle çocuklarımız bir ilk ile karşılaşacak: Okul, ilkokul. Tek bir sözcük ancak, çok derin bir anlamı var. Başındaki ilk sözcüğü çok fazla yerde karşısına çıkacak. İnşa edeceği yarınlarının ilki:

‘’ilk’’   heyecan
‘’ilk’’ hayal kırıklığı
‘’ilk’’ var olma çabası
‘’ilk’’ küskünlük
‘’ilk’’ rekabet
‘’ilk’’ problemler…..

Kısacası kendini ifade etme, “Ben de varım!” deme yolculuğunda yaşayacağı birçok ilk.

Çocuklar için olduğu kadar birçok anne baba içinde yeni bir deneyimin, bir hayatın başlangıcıdır. Herkesin dilinde 1. sınıfın çok yorucu, kabus gibi bir dönem olduğunu telkin eden bir sürü olumsuz cümleler sıralanır. Tatlı heyecan birden kaygıya dönüşür. Eminim birçok anne baba bu süreci yaşıyordur.

Sevgili Anne Babalar, Sevgili Dostlar,

Lütfen o tatlı yolculuğun heyecanını sonuna kadar yaşayın, Ama sakın kaygıya dönüştürmeyin. Çünkü siz kaygılanırsanız çocuğunuz da kaygılanır. Bunun olmasını istemezsiniz, eminim. Onlar için her şeyin en iyisini istediğinizi biliyorum.

Peki, ne yapmalıyız?

33 yıllık deneyime sahip bir öğretmen olarak bu yolculukta sizlere başlangıç için birkaç küçük önerim olacak. Hadi bakalım! Açın valizleri, hazırlık başlasın. Yolculuğa çıkıyoruz! Çocuklarınızı boş bir valizle göndermek istemezsiniz.

Acaba bu valizde neler olmalı? Yolculuk esnasında kullanacağı, onun rahat etmesini sağlayacak, sizlerin de gözünü arkada bırakmayacak şeyler olmalı. Yani, sizler ne koyarsanız onlarla gelecekler. Zira onlar henüz hazırlık yapacak durumda değiller.

Şimdi size küçücük ipuçları vermek istiyorum:

• Henüz yaz tatilinde olsak da “okul” ile ilgili sakince, nelerle karşılaşabileceği konusunda doğru bilgiler verin. Okulu yeni bir başlangıç, arkadaşlarını, yol arkadaşı, öğretmenini, her konuda yardım alabileceği bir yol gösterici olarak tanıtın.
  • Mutlaka küçük küçük sorumluluklar verin ve yerine getirip getirmediğini gözlemleyin. Getiremediğinde, getirmesi konusunda yüreklendirip, motive olmasını sağlayın. (Yıl içinde ödev konusunda rahat etmeniz için.)
  • Lütfen bir birey olduğunu kabul edip bunu ona hissettirin. (Zira bir sınıfta sayısız prenses, prens olmaz.) Yarınını inşa etme yolculuğuna ilk adımını atan hanımlar ve beyler olabilmeleri için….
  • Okula başladığı ilk günlerde belki biraz daha sık yardımcı olabilirsiniz. Ancak çocuklarınızın iyi bir yol arkadaşı olun, destek olun, ama onun yerine, yapabilecekleri şeyleri siz yapmayın. Hata yapmasına izin verin.
  • Kendi başına yemek yeme alışkanlığını (olması gerektiği gibi) geliştirmesinde yardımcı ve takipçi olun.
  • Kendisini nezaket cümleleriyle ifade etmesinde destek ve örnek olun.

İlk günden itibaren öğretmeni ile işbirliği halinde olun. Çünkü çocuğunuz, siz ve öğretmeni bu yolda en yakın yol arkadaşı olacaksınız.

Sevgili Anne Babalar,

1. sınıf ilkokulun, ilk adımı, çok heyecanlı, çok güzel bir yolculuğun başlangıcıdır. Bir de doğru hazırlanılmışsa değmeyin keyfimize. Geriye tadını çıkarmak kalıyor.

Hadi bakalım, sizler de düşünün, daha başka neler koyabiliriz valizimize?

HAZIRLIKLAR BAŞLASIN!

Bu yazı 13 Eylül 2022 tarihinde kategorisinde yayınlandı.