Kendini Bil(me)mek!

Yaşam, hepimize zor gelir. Bu zorluklardan herkes nasibini alır. Bazen sınava hazırlanan bir öğrenci, bazen de işyerinde veya özel hayatında sorun yaşayan bir yetişkin.

Yaşamak için var olmak, var olmak içinse, sorunları çözebilmek gerekir. Öyle ya milyon yılları bulan evrimsel süreç incelendiğinde göreceğimiz tek gerçek vardır; zor koşullara uyum sağlayıp dönüşebilen ve değişime direnmeyen genler hayatta kalmışlar ve bugünkü yaşam ortamını yaratmışlardır. Demek ki uyum sağlamak, sorunları çözebilmek, aslında bizim en büyük silahımızdır. Değişime direnmemek gerekir.

Bu kadar güçlü, bu kadar etkili bir silahımız var ama bizler hala sorunlarla mücadele etmekte zorlanıyoruz. Her şeyi dönüştürüp geliştiren beynimiz bizleri mutlu etmeyi beceremiyor! Yaşamdan keyif almakta zorlanıyor. Sorunları çözeyim derken depresyona giriyor, “tükenmişlik sendromu” yaşıyor.

İşte günümüzün sorunu bu: İnsanların kendini bilmemesi. Kendi gücünün farkına varmaması. Kendini bilmek; zorlukları yenmek, sorunları çözmek için bizim elimizdeki tek anahtar.

Bir kitapta okumuştum: “Sorunsuz hayat yoktur, çözmeyi sevmeyeceğimiz sorunları hayatımıza çekmek gerçek sorundur.” Bu sorunları çözmek için ruhumuza yani duygularımıza kulak vermeliyiz. Duyguları yok saydığımızda çözmekten nefret edeceğimiz sorunlar ile boğuşuruz.

Duygularımızı hiçe saymak, sırf çevre denilen bir güruhun istekleri ve beklentileri ile vereceğimiz her karar bizim, doğru gibi görünen çoğu kez yanlış olan kararlar almamıza neden olur. Çünkü duygular sevmektir. Ve en büyük sevgi kendini sevmektir.

Kendini seven birey, kendini tanır. Ne olduğunu, ne olmadığını bilir. Bu analizi yapabilen bireyler tüm yaşamları boyunca severek çözeceği sorunlarla mücadele edeceği için depresyona girmeden madde bağımlılığı yaşamadan, tükenmişlik sendromuna kapılmadan hayatını sürdürür. Gerçek bir varoluş sergiler. Yaşamak; amaçlarının olması, bu amaçları severek kucaklamak ve bu uğurda karşına çıkan her sorunu “severek çözmek” VAR OLDUM diyebilmektir. Ve bunun da tek bir yolu vardır: Kendini bilmek ve kendini sevebilmek.

Pınar Karaca

Bu yazı 30 Mart 2020 tarihinde kategorisinde yayınlandı.