İşaret Dili Nedir?

İşaret dili, işitme veya konuşma engellilerinin aralarında iletişim kurabilmek için el hareketlerini,  mimiklerini ve bir bütün olarak vücut dilini kullanarak oluşturdukları sessiz, görsel bir dildir.

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 10’unu engelli bireyler oluşturuyor. Başbakanlık, Özürlüler İdaresi Başkanlığı tarafından Devlet İstatistik Enstitüsü’ne yaptırılan "Türkiye Özürlüler Araştırması" ise; Türkiye nüfusunun yüzde 12'sinin engelli olduğunu belirtiyor.

Peki, Engelsizler Ne Yapabilir?

Her işitme engelli anlaşılmayı ister. Onlara gereken değeri, önemi ve hassasiyeti göstermeliyiz. İletişim kurmak için sadece onlardan tek taraflı çaba beklemek yerine bu konuda bizler neler yapabiliriz, biraz da bundan bahsedelim.

• İşitme engelli biriyle konuşurken kendisiyle konuşulduğunu fark etmesi sağlanabilir. Elinizle işaret edebilir veya hafifçe omzuna dokunup size dönmesini sağlayabilirsiniz.
  • Engelli kişiye nasıl iletişim kurmak istediğinin sorulmasında fayda var. Dudak okumayı tercih ediyorsa, yavaş konuşmanız gerekebilir. Veya yazarak iletişim kurmak isteyebilir.
  • Göz kontağı kurmak, karşılıklı anlaşmayı kolaylaştırabilir.
  • Dudak okumaya çalışan bir engelli ile iletişim halindeyseniz yüzünüzün ışık aldığından ve konuşurken dudaklarınızın görünürlüğünden emin olun.

Bu noktada da hepimize biraz iş düşüyor.  Aramızdaki engel, ses. Bu engeli kaldırmanın ve iletişim kurabilmenin yolu ise, işaret dili. İşaret dili ise engelsiz insanlar için bir "yabancı dil” İşaret dili öğrenmek için gereken motivasyon empati kurmaktan, sağduyulu davranmaktan ve engellilerin engelsizler ile iletişim kurmak için harcadığı çabayı karşılıksız bırakmamaktan geçiyor.

Unutmayın, onlar sadece bizler tarafından anlaşılmak istiyorlar ve bizden bir farkları yok. Ve hepimiz birer engelli adayıyız bunu sakın unutmayın!

Fehmi Vuranay

Bu yazı 10 Şubat 2020 tarihinde kategorisinde yayınlandı.