Hayatta Başarıyı Yakala

Başarı, çocuklara ebeveynleri tarafından yüklenen ve yaşamı boyunca onlarda görülmesi arzu edilen en büyük beklentidir. Okul çağlarında beklenen akademik başarı, ilerleyen zaman içinde mükemmel bir meslek edinmek, mükemmel bir işte çalışmak, mükemmel bir yuva kurmak, mükemmel çocuklar yetiştirmek vb. beklentiler olarak devam eder. Bu beklentiler, aile büyüklerinin genellikle kendileri için isteyip başaramadıklarının yansıtılması da olabilmektedir. Ebeveynin çocuğu için kendi beklentisine göre kurduğu başarı yolculuğu sonunda gelinen nokta, kendi başarısı sayılacağı için anne ve babalar “üstün başarılı çocuk yetiştirme” gayretini göstermektedir.

Akademik Başarı, Hayattaki Başarı mıdır?

Eğitim hayatında büyük başarılara imza atmış, yüksek derecelerle okulu bitirmiş ve çoğumuza göre başarıyı on ikiden vurmuş pek çok insan görürüz: çocuğumuz, akrabamız, öğrencilerimiz… Tabii ki bu başarı hikayeleri bir anne-baba, bir öğretmen için göğüsleri kabartan, tarifi mümkün olmayan bir durumdur. Akademik başarı, gelecekte harika fırsatlar yaratacak başarı kapısının anahtarıdır. Ancak insani değerlerle, özgüven ruhuyla beslenmemiş bir başarı tek başına yeterli midir? Bu başarı, bireyin gelecekte sosyal hayatında, iş hayatında, aile hayatında mutlu olabilmesi için tek başına yeterli olacak mıdır? Manevi değerlerle donatılmayan bireyin hayattaki başarıyı elde etmesi mümkün değildir.

Çocuklarınızı Keşfedin

Aile olarak öncelikle kendi beklentilerimizi bir kenara bırakıp çocuklarımızı iyi tanımalı, onların yeteneklerini ortaya koyabilecekleri en uygun ortamları oluşturmalıyız. Bir ailenin bunun için sorup yanıtlayacağı iki soru vardır:

Çocuğum neye ilgi duyuyor?

Çocuğumun yetenekleri neler?

Onları geleceğe kendi beklentilerimize göre değil, bu soruların yanıtlarına göre hazırlamalıyız.  Çocuklarımızı yakından tanımanın en önemli yolu ise onlarla geçireceğimiz zamana bağlıdır. Onları ancak birlikte geçireceğimiz zamanlar sayesinde gözlemleme şansına sahip olabiliriz. Bir gül çiçeğini karanfil yapmaya çalışmak gibi boş uğraş ve hayaller yerine o çiçek için uygun ortamın oluşturulması, gerekli gıdaların zamanında verilmesi ve bakımın zamanında yapılması oldukça önemlidir. Böylece gül gerçeğini unutmadan, onun en güzel yapraklı, en güzel kokan, en müstesna gül olmasını sağlayabiliriz.

Hatalarıyla Yargılamayın

Büyük başarı hikayelerinin çoğunda nice hatalardan elde edilmiş tecrübeler yer alır. Çocuğunun hata yapmasını kabullenemeyen, ona bu izni hiç vermeyen ebeveyn çocukta hata yapma korkusu oluştururken, yapılan hataların neticesinde onu ağır şekilde eleştirmek öz güven eksikliğini, hataların ebeveyn tarafından düzeltilme tavrı da tüm bu sorunlarla birlikte sorumsuzluk duygusunu beraberinde getirir.

Hayatımız boyunca elde ettiğimiz başarılar kadar başarısızlıklarımız da vardır. Çoğu zaman başarısız olduğumuz durumlar, başarıdan bir hayli fazladır. Hayatta başarıyı yakalayan kişilerin çoğu da sayısız tecrübeye sahiptir. Onlar, meydana gelen hataları tespit eder, hataların nedeni ve sonucunun farkına varır, mümkünse telafisini yapar veya ondan ders çıkararak benzer hataların oluşmasına izin vermezler. Çocuğunun başarılı olmasını isteyen ebeveynin de bu özellikleri ona kavratması gerekir. Ebeveynin doğru davranışı, hataları gizlemeden, eleştirmeden, kendisi çözmeye çalışmadan, ona destek olarak hataların üstesinden gelmeyi öğretmektir.

Değerlerle Zenginlik Katın

Eğitim sürecindeki her çocuğumuzun milli ve evrensel değerleri kazanmış ve tüm bu değerleri karakterine yansıtabilmiş bireyler olarak varlık göstermesi hayattaki başarısında önemli bir yere sahiptir.

Evrensel ve kültürel değerlerimizin yaşatılması, benimsenmesi, çocuklarımıza bir ayrıcalık kazandırarak hayatlarında başarılı olmaları için zemin hazırlayacaktır. Sevgi, saygı, güven, dostluk, dürüstlük, sorumluluk gibi değerleri kazanmış ve bunları yaşam biçimi haline getirmiş bireyler, hayatın zenginliğini kazanmış kişilerdir.

Başarının Altın Anahtarı

Hayattaki başarının altın anahtarı, akademik başarının yanında kültürel değerlerini özümsemiş, gelişmelere açık, onları yakından takip edebilen, okuyan, araştıran, yaşadığı toplumun bir parçası olduğunu bilen ve insani sorumluluklarını layıkıyla yerine getiren bireylerde olacaktır.

Bu yazı 30 Mayıs 2022 tarihinde kategorisinde yayınlandı.