Ayrışmadan Ayrıştıralım

Ülkemizde son yıllarda çevre konusundaki farkındalığın artması ile birlikte çevresel sorunların çözüm yöntemleri önem kazanmaya başlamış olup sürdürülebilir kalkınma hedefi doğrultusunda çevre ve atık yönetimi sorununun beşeri, yönetsel, ekonomik ve sosyal açıdan ele alınması zorunluluğu doğmuştur.

Bu anlamda “çevre yönetimi” gerek okullarımız gerekse diğer yaşam alanlarımızda sıklıkla kullanmaya başladığımız bir kavram olarak lugatimize girmeye başladı. Gerek insani ve sosyal gerekse mali açıdan çevre yönetimi öncelikle bireyin kendisinde başlar. Alan yönetimi açısından her insan ayrı bir yöneticidir ve yaşamı devam ettiği sürece çevresiyle münasebet içerisinde olmaya mecburdur. Çevresiyle olan bu ilişki sonucunda hem biyolojik anlamda hem de toplumsal açıdan tüketici odaklı bir yaşam süren insanoğlu kullandığı her maddenin doğaya bırakılan bir kirlilik olduğunun farkına varmalıdır. Bu bilinçle hareket ettiğinde tükettiği her maddenin aynı zamanda ürettiği bir atık olarak karşısına çıkacağını düşünür ve daha o andan itibaren çevre yönetimini bireysel olarak uygulamaya başlamış olur. Gerek ürettiği atıkların insan sağlığına ve çevreye olan zararlarını görür ve önlemlerini almaya çaba sarf eder gerekse bu atıkların önemli bir kısmını farklı amaçlar için tekrar kullanabileceğini keşfederek geri dönüşüm mekanizmasını bizzat uygulamaya koyar.

Her birey öncelikle minimum atık üretmeyi hedeflemelidir. Bu hedefine paralel olarak geri kazanım mekanizmasını işletmeli ve yukarıda bahsettiğimiz çevre yönetiminin önemli bir bölümünü çözme yoluna gitmelidir. Bundan sonrası bir legonun parçaları gibi sistematik olarak gelecektir.

Çevre yönetiminde her bireyin kendi sorumluğunun bilincine varması kadar önemli bir diğer husus ise ekip halinde hareket etmektir. Her birey çalıştığı alanından tutun da kişisel özelliklerindeki farklılıklara kadar pek çok sebepten dolayı ayrı bir atık üreticisidir. Dolayısıyla her birey kendi ürettiği atık kadar bulunduğu yakın çevredeki atık özelliklerini de kısmen bilmeli ve gözlemlediği yanlışlıklara müdahale edebilmelidir. Bu süreç eğitim ve farkındalık artırıcı çalışmalarla desteklendiğinde ise başarı kaçınılmaz olacaktır.

Atıklarımızı kaynağında ayrıştırmanın temel yolu çevre yönetim sürecini doğru yönetmekle mümkündür ve bu yaşanılan çevredeki bireylerin birlikte hareket etmesiyle sağlanabilir. İşte o yüzden birey olarak bizler ayrışmadan atıklarımızı ayrıştırmalıyız.

 

Bu yazı 16 Mayıs 2022 tarihinde kategorisinde yayınlandı.
Önceki Yazı

ERAL OKULLARI (Çukurova Kampüs)
Adres: Huzurevleri Mah. 77123 Sk. No:3 01360 Çukurova Adana, Türkiye

ERAL MİNİ ANAOKULU
Adres: Güzelyalı Mah. 81128 Sk. No:4 01170 Çukurova Adana, Türkiye

ERAL İLKOKUL & ORTAOKUL
Adres: Güzelyalı Mah. 81107 Sk. No:3/1 01170 Çukurova Adana, Türkiye 

ERAL ANADOLU – FEN LİSESİ
Adres: Güzelyalı Mah 81108 Sk. No:16 01170 Çukurova Adana, Türkiye

444 3725
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram