Benimle Oyna!

Yemek yemek, uyumak, eğitim almak nasıl temel ihtiyaçlarımız ise oyun oynamanın da bir çocuğun en önemli ihtiyaçlarından biri olduğunu artık hepimiz kabul ediyoruz. Onların dünyasında sadece bir “eğlence” değil, çocuğun dünyayı anlamlandırmasında kullandığı en değerli araçtır.

Oyunla çocuğun el göz koordinasyonu, ince kaba motor becerileri, dil gelişimi, kendini ifade becerisi, yaratıcılığı, hayal gücü hatta çevresini tanıyıp keşfederken cinsel kimliğini oluşturacak rolleri tanımlar; kendine aile içindeki rolleri de üstlenerek sorumlulukları davranış biçimlerini öğrenir ve pekiştirir. Bazen de duygularını, yaşadığı sıkıntıları dışa vururken kendi kendine de çözebilme becerisi kazanır. Kısaca saymakla bitiremeyiz faydalarını.

Peki, bizlerin ebeveyn olarak onların oyun dünyasına girmemizin artıları neler?
<ol>
<li>Ebeveynin çocuk ile oyun oynaması aradaki bağı kuvvetlendirir.</li>
<li>Önemsenildiğini, ilgilenildiğini ve onaylandığını hisseder.</li>
<li>Çocuğun kendine olan güveni artarak “Bu dünyada benimde bir yerim var, önemliyim!” hissini kazandırır.</li>
</ol>
Hep birlikte oyun oynayan ailelerin birbirleriyle işbirliği içerisinde, destekleyici ve güçlü bir iletişimleri olduğunu görürken aile içerisinde yaşadığımız tartışma, anlaşmazlık, öfke gibi durumlarında oyunun gücüyle çözümlendiğini görmekteyiz.

Unutmamalıyız ki oyun oynamanın yaşı yoktur!

Birkaç ipucu!
<ol>
<li>Çocuğunuzla oyun oynarken gülmenin önemini unutmayın. Birlikte gülmek gerginlikleri, korkuları alır ve ebeveyn ile çocuk arasındaki bağı güçlendirir.</li>
<li>Oyun, kontrolün çocuğumuzda olduğu güvenli olan tek zaman dilimidir. Kaptan o, artık anne babalar yardımcılığa girişelim! Bırakalım gemisini dilediğince sürsün! Onun komutlarına uyun, herhangi bir şey öğretmeye çalışmayın.</li>
<li>Aynalama tekniğiyle destek olabilirsiniz! Nedir bu aynalama tekniği?
Eyvah, bebekler birbirine vurmaya başladı!
-Aaaaaaa, bu bebekler çok sinirlenmiş görünüyorlar, birbirlerine vuruyorlar!
-Ah, canı çok yanmış olmalı, demeniz yeterli olacaktır.
Aynalama tekniği ile onu anladığınızı hisseder. Siz olumsuzluk içerisinde olsanız dahi onu anlayacağınızı ve her haliyle kabul ettiğinizi anlayacak rahatlayacak, duygularını baskılamadan sizlerle paylaşımda bulunacaktır. Bu şekilde daha güçlü bir ruh dünyasına kavuşacaktır.</li>
<li>Şunu dediğinizi duyar gibiyim: Peki, hep o kazanmak istediğinde ne olacak?
Kazanma ve kaybetme kavramları sonradan öğrenilen kavramlardır. Evet, tamamen iş birliğine dayalı kazanan olmasın kaybeden olmasın tatlı tatlı bitirelim diye bir çocuk oyunu da aramaya kalkarsak çok zor.
Maalesef hepimizin iş hayatında, eğitim hayatında rekabet kaçınılmaz bir noktada. Araştırmalar öğrenmenin işbirlikçi ortamda mı, yoksa rekabet ortamında mı daha iyi öğrendikleri sonucunu elbette ki iş birliği ortamı olarak kanıtlamış durumdadır. Okul Öncesi dönemin en büyük katkısı da bu diyebiliriz. Çünkü küçük yaşlarda sıra bekleme, paylaşma, grup içi etkileşim ve iş birliği temelli oyunlarla kazanma ya da kaybetme olmadan da eğlenebileceklerini görmektedirler.
Farkına varmadan bizler kazanma-kaybetme kavramını onların hayatına yerleştiriyor olabilir miyiz? “Hadi yarışalım kim daha hızlı oyuncakları toplayacak, kim daha önce yemeğini yiyecek”e tabi bir kazananı, bir kaybedeni var değil mi?
Özellikle soyut dönem çocuklarında saat kurmayı alarm çalması gibi teşvikleri kullanabiliriz.
“5 dakikamız var, alarmlar kuruldu. Hadi bakalım, legolarımızla 5 dakika içinde dev bir kule yapabilecek miyiz?”</li>
<li>Boğuşmak, at olup üstünüze binmesi, yere uzanıp üstünüze yatarak insandan sandviç yapmak, birlikte el ele tutuşarak, vücudunuza dokunarak söylenecek şarkılar gibi fiziksel temas gerektiren oyunların bağlanmayı güçlendiren, en güzel ve en basit oyunlardan olduğu da aklınızda kalsın derim!</li>
</ol>
Unutmayın, hangi oyunu oynarsanız oynayın önemli olan oyunda çocuğunuza nasıl yaklaştığınızdır.

Bizler yetişkinler olarak hep istiyoruz ki çocuklarımız bizim dünyamıza uyum sağlasın, bizim kurallarımıza göre hareket etsin! Hadi bir değişiklik yapıp bu sefer biz onların dünyasına uyum sağlayalım, oyun arkadaşları olalım!

Bu yazı 13 Haziran 2022 tarihinde kategorisinde yayınlandı.