Kimdir Öğretmen?

Öğretmen kimdir, kendini nasıl tanımlar, gücü nelere yeter, dünyanın neresinden, nasıl bakar? Yaptıkları, yapamadıkları, başardıkları, başaramadıkları, umutları, umutsuzlukları, insanlığa katkılarıyla bir bütündür öğretmen.

Her güzelliğin sevmekle başladığını bilen, yüreğindeki sevgi ve heyecanla önce sevmeyi öğreten; toplumun temel taşı olan aile kavramından başlayarak anne, baba, kardeş, arkadaş, doğa, toprak, çiçek sevgisini aşılayandır öğretmen.

Vatanın ne demek olduğunu, bayrağın ne anlama geldiğini, bu değerleri korumanın onurunu ve gururunu, özgür olmanın değerini öğretendir öğretmen. Halkını tanımanın sevgisini, kokusunu, halkına hizmet etmenin yüce duygusunu yaşayan ve yaşatandır öğretmen.

Herkese yer verdiği kocaman yüreğiyle, çevresine verdiği inandırıcı güvenle, yaşama değer kazandıran; acımayı, özveriyi, iyiliği kavratandır öğretmen. Yanındaki mutsuzken gülmenin anlamsızlığını gösteren; karamsarlık değil sevinç, coşku ve gülmeyi aşılayandır öğretmen. Gerçekleri gösteren, dürüstlüğü işleyen, haksızlıklara kulak tıkamayan, göz kapatmayan, doğru bildiğinden şaşmayan, adil davranarak adalet duygusunu yerleştirendir öğretmen.

Yaşamdan zevk almayı bilen, zor zamanlarda ayakta durabilen, çiçek sulayan, şarkı söyleyen, halay çeken, şiir yazan, tartışan ve çağı yorumlayıp, yeniliğe ayak uydurandır öğretmen.

Yazan, okuyan, aklın ve bilimin en doğru yol olduğunu bilen, dilini iyi kullanan, kültürünü yaşayandır öğretmen. Atatürk’ü anlayan ve tanıtan, “fikri hür, vicdanı hür nesiller” yetiştirmeyi namus borcu bilendir öğretmen.

Öğrettikçe öğrenen, öğrendikçe büyüyen, büyüdükçe gelişen, geliştikçe olgunlaşan bilge kişidir öğretmen.

Müjgan Gökahmetoğlu

Bu yazı 9 Aralık 2019 tarihinde kategorisinde yayınlandı.