Her Çocuk Özeldir

Biz ebeveynler olarak hangimiz gerçekten istediğimiz mesleği yapıyoruz? Hangimiz çocuklarımıza yeteneği ya da isteği olmadığı halde bir enstrüman çalmaya zorlamadık? Hangimiz çocuklarımızı başka bir ailenin çok daha başarılı bir oğluyla ya da kızıyla karşılaştırmadık? Ya da hangimiz yanımızda çocuğumuza “Büyüyünce ne olacaksın?” diye sorduklarında hemen söze girip “Doktor olacak, mühendis olacak.” diyerek ondan önce karar vermedik?

Evet, bizler anne-baba olarak, öğretmenleri olarak çocuklarımızın her zaman iyiliğini, onların başarılı olmalarını, güzel yerlere gelmelerini isteriz. Burada asıl gözden kaçırdığımız, her çocuğumuzun kendine has özellikleri olduğudur. Sizlerin de etrafında bir sürü örneği vardır. Ailenin ilk çocuğu sayısal alanda yetenekli ve başarılı olup kendi isteğiyle doktor olduğu için herkes tarafından alkışlanırken ailenin başka bir çocuğu müzik alanında çok yetenekli olduğu için konservatuvar bölümüne gitmek istediğinde etrafındaki birçok insana karşı savaş verip bir de diğer kardeşi kadar başarılı olmamakla suçlanıyor. Peki, bunu neden çocuklarımıza yaşatıyoruz? Her çocuk biricik ve özel değil mi? Çocuklarımızın hepsini aynı kaba sokup kendi istediğimiz şekilleri verdiğimizde onları bir nevi hapsetmiş olmuyor muyuz?

Onları bu konuda özgür bırakmamız gerektiğini düşünüyorum. Bırakalım yeteneklerini keşfetsinler, bırakalım kendilerini keşfetsinler. Biz sadece öğretmenleri olarak ya da anne-babaları olarak onlara yol gösterelim, onları destekleyelim, onların mutlu olacakları alanda kendilerini bulmasını sağlayacak imkanlar yaratalım. Bir kuştan yüzmesini, bir balıktan uçmasını bekleyemediğimiz gibi çocuklarımızın da kendi yetenekleri ya da başarılı oldukları alanın dışına çıkarıp mutlu olmalarını bekleyemeyiz.

Unutmayalım ki her çocuk özeldir, biriciktir.

Bu yazı 15 Şubat 2021 tarihinde kategorisinde yayınlandı.