Duyguları Düzenleyebilmek

Günlük hayatımızda duygularımızı ortaya çıkaran pek çok uyaranla karşılaşırız. Markete gittiğimizde hoşlanmadığımız şarkıyı duymak, günaydın diyen bir komşu veya baş ağrısı, birtakım duygular yaşamamıza aracılık eder. Duygular çoğu zaman harekete geçmemizi sağladığı için işlevseldir. Fakat uyaranların ortaya çıkardığı duygular, uzun süreli ve yoğun yaşanıyorsa yani artık bu duygu bizim ruh halimiz olduysa veya içinde bulunduğumuz durumda o duyguyu yaşamamız mümkün görünmüyorsa, örneğin hastamız varsa ve bizim o günkü işlerimizi tamamlamamız gerekiyorsa, duygularımızı düzenlemeye ihtiyaç duyarız. İnsanların duygularını düzenleme becerileri, kurdukları ilişkilerin süreğenliğini, iyi oluşlarını ve stres düzeylerini etkilemektedir.

Bu beceriler yaşamın ilk yıllarından itibaren öğrenilmeye başlar.  Anne babaların, çocuklarının duyguları karşısında verdikleri tepkiler bu becerinin gelişiminde önemli bir kaynaktır. Örneğin, çocuğumuz bize bir nedenden dolayı öfkelendiğinde, durum karşısında panikliyorsak, biz de öfkeliysek ve öfkemizi kontrol etmeyi beceremiyorsak; çocuğumuza öfkenin kontrol edilemeyen, faydasız bir duygu olduğunu öğretmiş oluruz. Fakat çocuğumuzun öfkesini, bu beceriyi geliştirmek için bir fırsat olarak görebilirsek; güç savaşına girmez, düşüncelerini anlamaya çalışırsak gelecekte bu tür duyguları uzun süreli ve yoğun bir biçimde yaşamamasını sağlayan duygu düzenleme becerisini kazandırmak için adım atmış oluruz.

SERTAP TETİK

Bu yazı 30 Ekim 2018 tarihinde kategorisinde yayınlandı.