3. Nesil Kahve Nedir?

19. yy’da dünyaya yayılan kahvenin keşfi rivayetlerinden en bilineni, Etiyopyalı çoban Kaldi’nin keçilerinin keşfidir. Kahve çekirdeklerini yiyen keçilerin canlılığı, çoban Kaldi tarafından da fark edilir ve böylece kahvenin damağımızdaki yolculuğu başlar.

16. yy’da İstanbul’a geldiği tahmin edilen kahve bizim için pişirimi, sunumu, içimi gibi yönleriyle yalnızca bir içecek olarak kalmamış, telvesiyle, köpüğüyle kültürümüzde eşsiz bir yere sahip olmuştur. Geleneksel Türk kahvesi özel lezzetiyle hayatımızdaki yerini korurken batılı kahveler de hayatımızda yer edinmeye başladı. Son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz 3. nesil kahve ise, kahve içiciliğini gurme düzeyine taşımayı hedefliyor. Her ne kadar kahvenin Arabistan’dan batıya geçişi Osmanlı üzerinden olmuş olsa da batının kahve yorumu; demleme biçimleri ve endüstriyel kimliğiyle daha farklı olmuştur.

1800’lü yıllarda başlayan ana akım kahvenin amacı, topluma kahve alışkanlığı kazandırmaktır. Her evde kahve bulunmasını amaçlayan bu akım, kahvenin uzun süre taze kalmasını sağlayan vakumlu paketlerle markalaşarak yaygınlaşmıştır. Suda çözünebilen bu kahveler bizim de iyi bildiğimiz markalarla (Jacobs, Nescafe) tüketimi ve alışkanlığı arttırmıştır. Ancak birinci nesil de denilen bu kahveler, kaliteli kahve çekirdeklerinden yapılmadığı gibi, suda çözünebilmesi için kimyasal işleme maruz kaldığı için aslında gerçek kahve tadından ve kalitesinden uzaktır.

İkinci nesil kahvede ise lezzet ön plana çıkar. 1970’li yıllardan itibaren başta Starbucks olmak üzere çeşitli kahve zincirleriyle artık kahvenin espresso, latte, mocha gibi yumuşak ya da sert içimli türleri de hayatımıza girer. Farklı demleme yöntemleriyle, kahve çekirdeğinin menşei de artık önem kazanmıştır. Ve elbette ikinci nesil kahvenin en önemli tarafı, kahve artık kavanozda evde değil, kağıt bardakta eldedir. Kahve zincirlerinin artmasıyla birlikte kahve bir sosyalleşme aracı, buluşma adresi, sınırsız internet bağlantısı haline gelmiştir.

2000’li yıllarda başlayan 3. akım kahve, Arabica türü kaliteli kahve çekirdeklerini tercih eder. Bu akım, kahvenin yetiştiği bölgeyi, hasat şeklini, çekirdeğin kavrulma biçimini, kafein oranını, demlenme biçimini bilmek ister. 3. nesil kahve, içicinin de kahveye daha profesyonel bakmasını amaçlar. Tıpkı bir şarap gurmesi gibi tadından, kokusundan, kıvamından kahve çekirdeğinin türünü tanımasını ister. Üreticiden tüketiciye direkt ticaret yoluyla ulaşan bu akımda donanımlı baristalar, işinin ehli uzmanlar olarak yetişir ve kahve içicisine kahvenin yetiştiği toprak yapısına kadar detaylı bilgiler aktarır. Kahve tadım atölyeleri, çeşitli workshop çalışmaları ve 3. nesil kahvecilerle bu akım, kahveyi ayaküstü bir içecek olmaktan çıkarıp bir kültür haline dönüştürmeyi hedefliyor.

Zeynep ÇETİNKAYA
Halkla ilişkiler

Bu yazı 25 Şubat 2019 tarihinde kategorisinde yayınlandı.
Önceki Yazı
Sonraki Yazı

ERAL OKULLARI (Çukurova Kampüs)
Adres: Huzurevleri Mah. 77123 Sk. No:3 01360 Çukurova Adana, Türkiye

ERAL MİNİ ANAOKULU
Adres: Güzelyalı Mah. 81128 Sk. No:4 01170 Çukurova Adana, Türkiye

ERAL İLKOKUL & ORTAOKUL
Adres: Güzelyalı Mah. 81107 Sk. No:3/1 01170 Çukurova Adana, Türkiye 

ERAL ANADOLU – FEN LİSESİ
Adres: Güzelyalı Mah 81108 Sk. No:16 01170 Çukurova Adana, Türkiye

444 3725
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram