2018 Biterken

Gözlerim uykuyla barıştı sanma,
Sen gittin gideli dargın sayılır.
Ben de bir zamanlar sevildim amma
Seninki düpedüz vurgun sayılır.

18 Nisan 2018’de kaybettiğimiz şair, söz yazarı Cemal SAFİ’nin dizeleriyle merhaba. Yeni bir yılın arifesinde, biten yılın kritiğini yapmak âdettendir. 2018’den en çok akılda kalanlara, unutulmaması gereken kayıplarımızdan birkaçını anarak başlamak isterim.

Şair Ülkü TAMER, Şair Cemal SAFİ, Mimar ve Gazeteci Aydın BOYSAN, Fotoğraf Sanatçısı Ara GÜLER, Usta Oyuncu Münir ÖZKUL… Bir dünya vatandaşı olarak anmadan geçemeyeceğim İngiliz Bilim Adamı, Evrenbilimci, Fizik Profesörü Stephen HAWKING de bu yıl aramızdan ayrılanlar arasındadır.

2018’in Şubat’ında en çok konuştuğumuz konulardan biri, e-devlet üzerinden başlatılan soyağacı sorgulama hizmetidir. 1800’lere kadar gidebilen bu araştırma çok ilgi gördü; hatta yoğunluktan uzun bir süre sisteme erişim sağlanamadı. Sorgulamada 150 yaşında ama hayatta görünen büyükler de vardı, doğru bilgiler de. Herkesin, soyunda asil kan aradığı bir dönemde aile geçmişine şaşıranlar da oldu.

Türkiye, baharı erken seçim telaşıyla geçirdi. Adayların konuşmaları, atışmaları heyecanla takip edildi. İttifaklar kuruldu, sandıklar takibe alındı. 24 Haziran seçimleriyle birlikte artık cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri birlikte yapılacak. Bu seçimle başbakanlık görevi sona erdi, başkanlık sistemine geçiş başladı.

4 Mayıs’ta doların 4,25tl’yi geçmesi sarsıcı bir gelişmeydi ama asıl fırtına henüz kopmamıştı. 26 Temmuz’da ateşlenen Rahip BRUNSON krizinin devamında, Türk lirasının hızla değer kaybettiği günler yaşandı. Bu arada 26 Temmuz 2016’da başlayan OHAL uygulaması da 19 Temmuz 2018’de sona erdi. Öyle uzun sürdü ki bitişi neredeyse fark edilmedi. Temmuz 2018’in yoğun gündeminde Çorlu tren faciası, bedelli askerlik kanun teklifi ve 21. Yüzyılın en uzun kanlı ay tutulması da vardı.

2 Haziran’da Fenerbahçe Spor Kulübü’ne başkan seçilen Ali KOÇ, futbol camiasında en çok konuşulanlar arasındaydı. Bir diğer konu da 5 Ağustos, Süper Kupa Finali’nde kullanılmaya başlanan “Video Yardımcı Hakem” (VAR) uygulamasıdır. Var mı, var gibi mi, yok mu, aslında hiç olmadı… gibi yorumlarla uzun süre taraftarlarca konuşuldu.

29 Ekim’de İstanbul Havaalanı, bitti bitmedi atışmaları, ekolojik dengeye olan zararları, işçilerin kötü koşullarda çalıştırılmasıyla ilgili tartışmalar devam ederken kısmen de olsa açıldı. Bu arada dünyada en çok ziyaret edilen şehirler arasında İstanbul sekizinci; Antalya ise onuncu sırada yer aldı. 26 Ekim’de vizyona giren “Müslüm” filmi yürekleri dağlarken 27 Kasım’da NASA’nın Insight robotu, yaklaşık 6 aydır, saatte 19 bin km hızla ilerleyerek, Mars yüzeyine sorunsuz iniş yaptı.

“Yapay zeka benim gibi olabilir mi hiç?” tartışmalarıyla birlikte, maalesef 2018’de de hayvana eziyeti, kadına şiddeti fazlasıyla, hatta en “ünlü”sünden konuştuk.

2018’de festivale doyan illerden birisi de Adana’ydı. “Adana da bu yıl ne festival yaptı!” diyecek kadar oldu gerçekten. Çukurova Rock Festivali bu yıl dört gün sürdü ve yağmura rağmen kombine biletliler alanı doldurdu. 25. Adana Altın Koza Film Festivali, uluslararası kimliğini öne çıkararak, her yıl biraz daha görkemini arttırıyor. Adana Lezzet Festivali de bu yıl daha kapsamlıydı. Tarihi Kazancılar Çarşısı’nda yapılan Kebap ve Şalgam Festivali ya da diğer adıyla “Dünya Rakı Festivali” her yıl aralık ayının ikinci cumartesi gününde yapılırdı ancak bu yıl yapılamadı. Adana Havacılık ve Yamaç Paraşütü Festivali, Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, Uluslararası Çukurova Karikatür Festivali, Çukurova Kitap Fuarı, Adana Su Sporları Festivali de ilçeler hariç, il merkezinde yapılan etkinliklerdendi.

2018’i dolu dolu geçiren ERAL ailesinin yeni bebekleri, Atilla ARSLAN’ın kızı Lidya ARSLAN’a ve Ömer Lütfi ALŞAHAN’ın kzı Nehir ALŞAHAN’a sağlıklı, mutlu bir ömür dileyerek, herkesin yeni yılını kutluyorum.

Zeynep ÇETİNKAYA

Bu yazı 24 Aralık 2018 tarihinde kategorisinde yayınlandı.
Sonraki Yazı

ERAL OKULLARI (Çukurova Kampüs)
Adres: Huzurevleri Mah. 77123 Sk. No:3 01360 Çukurova Adana, Türkiye

ERAL MİNİ ANAOKULU
Adres: Güzelyalı Mah. 81128 Sk. No:4 01170 Çukurova Adana, Türkiye

ERAL İLKOKUL & ORTAOKUL
Adres: Güzelyalı Mah. 81107 Sk. No:3/1 01170 Çukurova Adana, Türkiye 

ERAL ANADOLU – FEN LİSESİ
Adres: Güzelyalı Mah 81108 Sk. No:16 01170 Çukurova Adana, Türkiye

444 3725
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram