Adana Arkeoloji Müzesi Gezisi

“Tabiatın esrar dolu sinesine her gün daha çok girmekte olan insan zekası, realiteye kavuşmak için çalışanları tatmin edecek ve insanlık tarihini aydınlatacak ilimler bulmuş ve tespit etmiştir. İşte Arkeoloji ve Antropoloji, o ilimlerin başında gelir. Tarih, bu son ilimlerin bulduğu belgelere dayandıkça temelli olur. Onun içindir ki, bizim tarih belgelerimizin her parçası klasik sayılan kültür eserlerinin de aynasıdır.”

Mustafa Kemal ATATÜRK

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, arkeolojiye, eski eserlere ve müzelere özel bir ilgi duyuyordu.

Eral Okulları olarak bizlerde öğrencilerimize tarih bilincini aşılamak, tarihi eserleri, zaman ve mekân ilişkisinde üç boyutlu olarak görmeleri sağlamak, o havayı hissettirmek ve yaşatmak ve öğrencilerimize gözlem yapma olanağı sunmak amacıyla Adana Arkeoloji Müzemize geleneksel gezilerimizden birini gerçekleştirdik. Böylece öğrencilerimiz, günlük hayatlarından farklı bir atmosferi deneyimlemiş oldular.

Müzede Prehistorik dönem eserleri, Hitit, Asur, Fenike, Frig, Arkaik, Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait heykel, kitabe, lahit, stel, mimari parçalar gibi taş eserler, pişmiş topraktan yapılmış çanak çömlek, çeşitli kaplar, silindir ve damga mühürler, sikkeler ve diğer arkeolojik buluntular yer almaktadır. Öğrencilerimiz, bu eserleri inceleyerek geçmişte yaşamış insanları tarihi empati yoluyla anlamaya çalıştılar. Müze görevlileri tarafından verilen bilgiler karşısında şaşkınlıklarını gizleyemediler. Müze gezimiz sonrasında edinmiş oldukları bilgileri ve gözlemlerini aileleri ile paylaştılar.

Eral Okulları olarak Atatürk’ün geleceğimizi emanet ettiği çocuklarımızın akademik başarıları dışında sanatsal, kültürel ve sosyal yönlerinin gelişmesi de bizler için önemlidir.

Bu yazı 1 Aralık 2021 tarihinde kategorisinde yayınlandı.