1920’ler Modası

1.Dünya savaşının da sonlanmasıyla beraber tüm dünyada değişimin ve umudun başladığı 1920’ler, günümüz modası için de bir dönüm noktası olmuştur.

Viktorya döneminin muhafazakar giyimi, korseler, kumaş yığını kabarık elbiseler dönemi biter. Kadının değişimi ve kendini kanıtlayışının ilk adımları bu dönemde atılır. Dönemin stil ikonlarından Coco Chanel: “Pantolon kadınları özgürleştirir.” diyerek, kadınları korseden kurtarır ve giyinmeyi bir eziyet olmaktan çıkarıp zevke dönüştürür.

Hakların kazanımı, siyasi eşitlik, toplumsal hayatta var olmanın çabasıyla birlikte gardıroplara önce pantolonlar, sonra da düşük bel püsküllü elbiselerle feminen detaylar girer. Uzun inci kolyeler, damla küpeler, tüylü yelpazeler, kürkler, parlak taşlı saç aksesuarları bolca kullanılır. 20’lerde oluşan “art deco” akımıyla kıyafetlerde geometrik desenlere sıkça yer verilir. Çoğunlukla bilekten bantlı, topuklu ayakkabılara parlak clucth çantalar eşlik eder. Kısaltılmış etekler, kısa kesim saçlarla kullanılır ve bukleler yerini net kıvrımlara bırakır.

Cumhuriyetimizin ilk dönemlerinde yapılan kılık kıyafet devrimiyle birlikte bu akımın etkilerini ilk dönem fotoğraflarımızda da görürüz. Dünyanın ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen’i, Atatürk’ün yanında şık takım elbisesiyle görürüz. Atatürk’ün, manevi kızı Nebile ile düğünde dans ederken çekilen zarif fotoğrafı hepimizin gözünün önüne gelmiştir.

1920’lerin erkek modası ise, kadınlar kadar ön planda olmasa da kusursuz takım elbiselerle dönemin şıklığını tamamlar. Günlük yaşamda da işte de giyilen takım elbiseler, genellikle koyu renkli çizgili kumaşlardan tercih edilir. Saçlar yandan ayrılır ya da geriye taranır ve briyantin vazgeçilmezdir. Bu dönemin erkekleri de cep saati, kol düğmesi, pantolon askısı, şapka gibi aksesuarlar kullanmıştır.

Erkek modasının oluşumunda Al Capone ve Rudolph Valentino isimleri geçse de bizce yaşadığı her dönemin stil ikonu Mustafa Kemal ATATÜRK’tür.

Bu yazı 19 Kasım 2018 tarihinde kategorisinde yayınlandı.