Doğru Meslek Seçiminin Mutlulukla İlişkisi

Hayatımızın dönüm noktalarından biri seçtiğimiz meslektir. Meslek seçimi bazen çok erken yaşlarda karar verilen bazen de kariyer yaşamı sırasında değişebilen bir kavramdır. Çocukluk yaşlarda, “Büyüyünce ne olacaksın?” sorusu ile büyümüş koca bir nesiliz aslında. Kimimiz bu soruya öğretmen dedik, kimimiz doktor, kimimiz mühendis...

Seçtiğimiz üniversite kaderimiz değildir, öncelikle buna emin olalım. Üniversitede istediğimiz bölüme girmiş ve bitirmiş olabiliriz. Ancak kariyer hayatında basamakları tırmanırken asıl istediğimizin bu olmadığına karar verip rotamızı bambaşka bir yere de çevirebiliriz. Asıl önemli olan mutlu olduğumuz işi yapmak. Mutlu olduğumuz işi yapabilmek için önümüzdeki tek engel kendimiziz. Eğer kendimize inanmazsak, güvenmezsek hayalimizdeki mesleğe ve yaşam koşullarına ulaşmak zorlu süreçler gerektirecektir. Oysa bilirsek esas istediğimiz şeyin ne olduğunu, nasıl bir yol izlememiz gerektiğini, işte, o zaman işimiz kolaylaşacaktır.

Meslek seçimi, hayatımız boyunca aldığımız en önemli kararlardan biridir. Bu karar doğrultusunda yaşam kalitemiz bile etkilenebilir. Bu, şu demek: Eğer sevdiğimiz bir işi yapıyorsak ve meslek seçimimizi doğru yaparsak o zaman işe her gün gitmek zorunda kalmayız, çünkü işimizi o kadar severiz ki kendimizi çalışıyor gibi hissetmeyiz. Hobimizi yapıyormuşçasına işe gittiğimizi bir hayal edin. Sizce de yaşam kalitesini direkt en üst seviyeye çıkarmaz mı? Bu yüzdendir ki meslek seçiminin doğru olması, hayatımızda kendimiz için yapacağımız en büyük iyiliktir.

Şüphesiz, herkes kendini çok iyi tanır. Ancak yeteri kadar tanıyor muyuz kendimizi? Evet, kendimizi iyi tanıyoruz; huyumuzu, suyumuzu biliyoruz. Konu meslek seçimine gelince emin miyiz kendimizden? Öncelikle ne istediğimize karar vermemiz gerekiyor. Bizi ne mutlu eder, nasıl bir hayat hayal ediyoruz, önceliklerimiz neler, gibi sorularla kendimizi bir de iş yönünde iyice tartmamız gerekiyor. Bu soruların yanıtları sizi doğru meslek seçimine bir adım daha yaklaştıracaktır.

Meslek seçimi aslında yaşam boyu devam eden bir süreçtir ve dolayısıyla da her zaman özenli ve dikkatli olunmalıdır. Meslek seçimini aceleye getirmeden, “emin olarak” yapmanız önemlidir. Yüksek kariyer getirecek bir mesleğin sizi mutlu edeceğinin garantisi yoktur. Bu nedenle popüler olan geleceğin meslekleri hakkında geniş bilgiyi aklınızın bir kösesinde tutarak asıl sizi mutlu edecek olan mesleğe yönelin.

Son söz olarak Edison’un meslek seçimine dair yaptığı yoruma değinecek olursak bu sözün doğruluğuna şahitlik etmiş oluruz:

‘’Sevdiğiniz bir işi meslek edinirseniz, hayatta bir gün dahi olsa işte çalışmış olmazsınız. Ben hayatta bir gün dahi işte çalışmadım. Çalışmalarımın tümü sadece keyif ve mutluluktan ibaretti’’.(Edison)

Esra Köksal

Rehber Öğretmen

Bu yazı 26 Nisan 2023 tarihinde kategorisinde yayınlandı.