Sıra Sende

Erdemli insan, yaşamını aklı ile yöneten, tüm karar ve davranışlarına aklı ile yön verendir.

Tüm insanlar iyiyi ve güzeli isterler. Mutluluk, bilgi ile elde edilen erdemlerle yaşanan bir ahlaki hayatla mümkün olabilir. Herkes, ahlaki bakımdan iyi olanı istemektedir. Herkes iyiyi ister. Fakat temel sorun, insanların iyi isim altında her istediğinin geçekten iyi olup olmadığıdır.

Yapmamız gereken şey çok basit: Önce kendimizce mutlu olmanın tanımını yapıp hedefe ulaşmak için gerekenleri saptayıp o doğrultuda ilerlemek. Hepimizin yaşayacağı bir hayatı var sadece. Bu hayatta ne kadar mutlu olacağımız yaptıklarımız ile yapamadıklarımız arasında incecik bir sınırda bizi bekliyor.

Modern dünyada işimiz zor. Birçok statüye sahibiz ve her alanda başarmak en büyük gayemiz. Biz erdem sahibi insanları diğerlerinden ayıran temel farklılıklar, sorumluluklarımızın farkına varmak, işimizi aşkla yapmak ve ne olursa olsun önce iyi insan olmak.

Daha mutlu olmak için bunları yapmaya ne dersin?

-Sorgulamaktan vazgeçme

-Cesur ol

-Adaletli davran

-Dürüst ve şeffaf ol

-Yapabileceğinin en iyisini yapmak için çabala

-Doğaya karşı duyarlı ol

-Yardım etmeye çalış

-İsraf etme

-Hırsını ve öfkeni kontrol etmeyi öğren

-Tüm canlılara sevgiyle yaklaş

-Peki, erdemli insan olmanın bir faydası var mı?

Dünyayı daha güzel görürsünüz, gece yatağa yattığınızda rahat uyursunuz, hayat size karmaşık gelmemeye başlar, daha çok gülersiniz, insanları daha kolay anlarsınız, daha üretken olursunuz, kendinizi daha değerli hissederseniz, akıl sağlığınızı korursunuz, gönül gözünüzü açarsınız.

Haydi, şimdi sıra sende! Unutma, sadece bir hayatın var ve ne kadar iyi bir hayat yaşayacağın sadece senin seçtiklerine bağlı. Erdemli olabilmek için elinden ne geliyorsa yap.

Akın Atış

Bu yazı 23 Aralık 2019 tarihinde kategorisinde yayınlandı.