Eral'da Pi Günü

“Matematik doğanın konuştuğu dildir. Etrafımızdaki her şey sayılarla temsil edilebilir ve anlaşılabilir.” Her şey mi? Evet her şey! Peki, ya sonsuzluk?..

İşte, tam da burada sizlere sonsuz bir mucizeden ya da mucize gibi bir sayıdan bahsedeceğim. Evet “Pi sayısı”: Matematik dünyasının en gözde numarası. Nedir bu sayı deseniz, tanımını dört kelimeyle yapabiliriz size. Peki, kaçtır bu sayı diye sorsanız tam bir cevap veremeyiz, sadece yaklaşık bir değer söyleyebiliriz.

En basit ve anlaşılır tanımıyla,

Pi sayısı: Çemberin çevresinin çapına oranıdır. Pi sayısı için ilk gerçek değerinin, Archimedes tarafından kullanıldığı belirtilir. Archimedes, Pi sayısının değerini hesaplamak için bir yöntem vermiş ve Pi değerini 3+1/7 ile 3+10/71arasında tespit edilmiştir.

Pi sayısı, bir dairenin çevresinin çapına bölümüyle elde edilen irrasyonel matematik sabitidir. İsmini Yunanca  περίμετρον (çevre) sözcüğünün ilk harfi olan  π  den almıştır

Çemberinizin büyüklüğü ne olursa olsun çemberinizin çevresini yine aynı çemberin çapına böldüğünüzde her defasında aynı sayıyı elde ederiz. Pi bir irrasyonel sayıdır, yani ondalık basamaklarında bir düzen yok gibi görünüyor ya da en azından biz matematikçiler henüz içinde böyle bir düzen varsa da anlayamıyoruz. Sonsuza kadar giden ve kendini hiç tekrarlamayan bir sayı işte Pi sayısı. Böyle bir sayıyı söylemek isteseniz de yapamazsınız. Evren kadar sonsuz ve benzersiz bir mucize.

3,1415926535897….

Yaklaşık değerini 3,14 olarak aldığımız Pi sayısı aslında içinde diğer tüm sayıları içeriyor. Doğum tarihinizden T.C. kimlik numaranıza, dolabınızın veya kredi kartınızın şifresinden telefon numaranıza kadar bütün hepsine Pi sayısının herhangi bir basamağında rastlayabilirsiniz. Bu rakamları belirli bir teknikle harfe dönüştürdüğünüzde ise belki de var olmuş tüm sözcükleri Pi sayısının içinde bulabilirsiniz. Mümkün olan tüm kombinasyonları, bebekken söylediğiniz ilk hece veya ilk kelimeyi, annenizin ve kardeşinizin adını veya bir kitabın belli bir bölümünü belki de tüm hayat hikayenizi bu mucize sayının içinde bulabilirsiniz.

İçinizden şunu söylüyor olabilirsiniz.

“Sadece bir sayı işte”

Evet, aslında sadece bir sayı Pi sayısı. Asıl olan sayının anlamı, rakamlar arasında olan mucize dizilim. Pi sayısının milyonlarca basamağını hesaplayan ünlü bir matematikçinin de dediği gibi: “Pi ’yi keşfetmek, kainatı keşfetmek gibidir.”

Tarih öncesi çağlarda bile kullanıldığı düşünülen bu gizemli sayının teknolojinin inanılmaz geliştiği bu çağda bile daha henüz İsviçre’deki bir bilgisayar tarafından yaklaşık 108 gün çalışarak 62.8 trilyon basamağı hesaplanabildi. Biz matematikçiler için büyük ama sonsuza kadar giden bir sayı için küçük bir adım olsa gerek. Peki, bu kadar basamağı bilmeye gerek var mı? Aslında en hassas hesaplamalarda Nasa bile Pi sayısının öyle milyonlarca basamağıyla bile hesaplamalar yapmıyor. Yaklaşık 40 veya 60 basamağı bile yetiyor.

Pi sayısından ilham alınarak yapılan sanat eserlerinin ise görmeye değer bir güzellikte olduğunu belirtmek isterim.

Biz matematikçiler için bu kadar gizem yaratan bu sayının kullanılan yaklaşık değeri 3,14 olduğu için tüm dünya genelinde her yıl 3. Ayın 14. Günü yani 14 Mart günü Dünya Pi Günü olarak kutlanıyor. Hatta Pi sayısının virgülden sonraki ilk 5 basamağına göre de kutlamalar saat 1.59 da başlıyor. Yakın zamanda ise Dünya Matematik Birliğinin başvurusuyla UNESCO tarafından 14 Mart aynı zamanda Dünya Matematik Günü olarak ilan edildi. 14 Mart 2020’nin teması olan “Her Yer Matematik” ile de matematik farkındalığını arttırmak, aslında matematiğin hayatımızda ne kadar çok alanda yer aldığını ve önemini vurgulamaktı.

Eral Okulları Matematik zümresi olarak yaparak-yaşayarak öğrenme modelini benimsediğimiz her çalışmamızda matematiğin hayatımızdaki kullanım alanlarına ve önemine mutlaka yer veririz.

Biz matematikçiler için anlamlı olan 14 Mart Dünya Pi Günü tüm dünya genelinde olduğu gibi okulumuzda da coşkuyla kutlandı. Öğrencilerimiz için matematiğin anlamına yer verdiğimiz, Pi sayısını anlattığımız seminerler ve bilgilendiren sunumlar ve etkinlikler yapıldı, çeşitli yarışmalar düzenlendi. Bu yarışmalar kapsamında Pi Tasarım Yarışması, Pi sayısının virgülden sonraki en çok basamağını ezberleme yarışması, virgülden sonraki en çok basamağını İngilizce ezberleme yarışması, Pi sayısıyla resfebe çalışmaları gibi eğlenceli yarışmalar düzenlendi.

9 ve 10. sınıf seviyesinde 6 etaptan oluşan keyifli bir yarışma düzenlendi. Bu yarışma öğrencilere sorulan matematik sorusuyla başladı. Ardından soruları doğru cevaplayan grup, ağızlarındaki kaşık eşliğinde pinpon topunu ilgili yerlere yerleştirdiler. Devamında küpler oyunu oynandı ve görsel eşleştirme yarışması yapıldı. Burayı tamamlayan öğrenciler resfebe etabına geçti. Son olarak bu etapları başarıyla geçen öğrencilerden potaya basket atmaları beklendi. İlk basketi atan grup yarışmayı galip tamamlamış sayıldılar.

Aynı zamanda 9 ve 10. sınıf seviyesindeki yarışmaların birincilerini birbirleriyle karşılaştırarak Pi Günü matematik şampiyonu seçildi.

Resim zümremizle birlikte disiplinler arası bir çalışma yapıldı. Resim zümremiz de öğrencilerimizle beraber şövaleler üzerinde hazırladıkları karikatürize edilmiş öğretmen portrelerini ekleyerek görsel şölen hazırlayıp Pi Günü temalı salonumuzu süslediler.

Matematik zümresi olarak hazırlamış olduğumuz Pi Günü etkinliğimizde emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ederiz.

İnsanların sınırları ölçme, sonsuzu anlama isteğini ve merakını da düşündüğümüz de Pi sayısının mucizesini anlayabileceğiz belki de. Pi’nin mucizesi, sonsuzluğun mucizesidir.

Dünya Pi Gününüz Kutlu Olsun.

Bu yazı 14 Mart 2021 tarihinde kategorisinde yayınlandı.

ERAL OKULLARI (Çukurova Kampüs)
Adres: Huzurevleri Mah. 77123 Sk. No:3 01360 Çukurova Adana, Türkiye

ERAL MİNİ ANAOKULU
Adres: Güzelyalı Mah. 81128 Sk. No:4 01170 Çukurova Adana, Türkiye

ERAL İLKOKUL & ORTAOKUL
Adres: Güzelyalı Mah. 81107 Sk. No:3/1 01170 Çukurova Adana, Türkiye 

ERAL ANADOLU – FEN LİSESİ
Adres: Güzelyalı Mah 81108 Sk. No:16 01170 Çukurova Adana, Türkiye

444 3725
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram